8

П риключи протестът на превозвачите, на площада до Народното събрание остават протестиращите срещу новите мерки в борбата с коронавируса.

Превозвачите обясниха, че настояват за икономически мерки. За да няма конфронтация между двата протеста, превозвачите се оттеглиха.

Автобусни и таксиметрови превозвачи излязоха днес на протест. За 24 часа в цялата страна няма да се движат междуградските автобуси, а такситата в София спират приложенията си в 8:30 тази сутрин.

Силно затруднено бе движението в района на бул. „Дондуков“, бул. „Цар Освободител„ и бул. „Мария Луиза“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Натоварено е движението във вътрешния периметър на ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, бул. „В. Левски“, бул. „П. Евтимий“, бул. „Скобелев“ до пл. „Руски паметник“.

Фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, защото стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници.

Ветото беше подкрепено в Народното събрание миналата седмица. Превозвачите заплашиха, че това е само предупредителен протест, ако не бъдат върнати старите текстове.

Два протеста на жълтите павета днес

Кирил Ризов, председател на съюз "Такси" каза за БТА, че трябва да се въведе дефиниция за това какво е споделено пътуване и изтъкна, че при този вид пътуване няма икономическа облага. "Докато не се въведе затвор за нерегламентираните шофьори и конфискация на моторното превозно средство, няма как да бъдат премахвани нерегламентираните превози", посочи Ризов.

Ако това не стане, то тогава всички превозвачи минаваме в нерегламентирания сектор, предупреди председателят на съюз "Такси".

"Писна ни да се борим срещу "Юбер", "Максим" и т.н., отбеляза Ризов. Той изрази увереност, че депутатите ще се съобразят със справедливите искания на бранша.

Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат, който също беше на площада съобщи, че от 12.00 ч. започва протест пред Министерството на транспорта срещу част от промените в Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници. От синдиката не са съгласни, че проектът за промени в наредбата се съобразява изцяло със ЗИД за Закона за автомобилните превози.

Според тях е тревожно и притеснително, че наредбата влиза в колизия със закона по темата за първоначалната регистрация на лек таксиметров автомобил, където законодателят изрично е премахнал ограничението от осем години, за да може автомобилът да бъде такси, а наредбата сега го връща. Според Цветков предвидената поправка в новата проектонаредба, е лобистка, тъй като законът фиксира само пределна възраст от 15 години за таксиметрова кола.

Синдикатът посочва, че такава промяна противоречи на интереса на малките търговци с фирми за таксиметрови превози и възпрепятства, а не облекчава, обновяване на автопарка. Според бранша промяната е в защита на лобистки интереси на конкретни компании, които предлагат таксиметрови автомобили на лизинг с високо оскъпяване.

Каква бе ситуацията в страната

София

Преустановени ще бъдат превозите от 10.00 до 12.00 часа, както и превозите на таксиметровия бранш. Протестът се състои на пл. "Батенберг".

Предвидено е протестиращите превозвачи да се придвижат по три лъча. Единият ще е от бул. "Цариградско шосе“ от "Църна маца" в посока "Батенберг", другият лъч ще бъде по бул. "Царица Йоана", а третият сборен пункт е на бул. "Ботевградско шосе". Заявили са участие около 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила.

Ще бъдат преустановени и превозите по различни общински схеми. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа между 09.00 и 11.00 часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени.

Пловдив

Междуградските автобуси и таксиметровите превозвачи ще протестират в Пловдив.

Протестът ще засегне най-вече линиите по републиканската пътна мрежа, като ще се отрази най-вече на пътуващите до София и Пловдив. За времето между 9.00 и 11.00 часа ще бъдат преустановени превозите по областната и републиканската транспорта схема.

В Пловдив градският транспорт обаче се отказа от ефективен протест. Превозвачите ще се движат по разписание, а протестът ще е символичен.

Варна

Днес в диапазона от 10.00 часа до 12.00 часа ще се преустанови извършването на превоз по направления Варна - Белослав и Разделна - Варна. Това се казва в изявление на частния превозвач "НИРА БУС".

"Предварително поднасяме нашите извинение за създаденото неудобство на всички пътуващи, като ви молим да доведете до знанието на гражданите на гр. Белослав настоящото ни съобщение”, се казва още в изявлението на превозвача.

Причината е извършване на предупредителни стачни действия от страна на всички автобусни превозвачи в Република България, се посочва в съобщението.

Благоевград

Поради провеждане на протестни действия от Конфедерацията на автобусните превозвачи, ще бъде преустановен общественият превоз на пътници по редовните автобусни линии днес. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Ограничението важи за редовните автобусни линии от републиканската, областната, междуобластната и общински схеми.

Превозите по градските и крайградски линии ще бъдат преустановени в периода от 09.00 часа до 11.00 часа, се посочва в съобщението.

Кюстендил

Автобусните превозвачи от Кюстендил ще проведат протестни действия. Това съобщиха от транспортния бранш в града, членове на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В резултат на предстоящи протестни действия ще бъде преустановен общественият превоз на пътници по редовните автобусни линии от републиканската, областната, междуобластната и общинската транспортна схема за времето от 9.00 часа до 11.00 часа.

Бургас

Бургаските атобусни превозвачи подкрепят протеста в столицата, но засега няма да предприемат ефективни действия. Това частният превозвач Румен Христов, цитиран от "Фокус".

По думите му това, че няма да бъдат спрени линиите, не означава, че превозвачите в областта не подкрепят протеста на колегите си в София.

"Категорично сме част от протеста. Няма превозвач, който да не страда от нерегламентираните превози. Дори да не сме част от ефективните протести, ние сме изцяло в тяхна подкрепа. Ако на по-късен етап се стигне до трайно преустановяване на дейността, за да стане ясно, че нерегламентираните превози рефлектират върху нашата дейност, то тогава ние ще се включим. Ще сме готови да спрем по-трайно, за да стане ясно на всички, че имат нужда от нас. Трябва да бъдем подкрепени както от държавата, така и от пътуващите, защото нашите пътници са хранителната среда за нерегламентирания превоз", заяви Румен Христов.

Той поясни, че превозвачите не протестират срещу споделеното пътуване, което понякога организират различни групи хора, а срещу нерегламентирания превоз, превърнат от някои в нелегален бизнес.

"Не става въпрос за класическото споделено пътуване - тогава, когато 3-ма или 4-ма студенти се съберат и пътуват заедно, с цел да направят икономия на средства и когато никой от тях не генерира печалба. Ние сме далеч от мисълта, че можем да забраним на хората да се събират и да пътуват заедно. Когато обаче едни и същи хора пътуват по едни и същи маршрути под формата на споделени пътувания и очевидно за всички, генерират някакви приходи и това не е обявено като официална търговска дейност, то естествено, тогава ние сме против. Сега, в условията на изключително тежка криза, ние продължаваме да сме платци към бюджета, а в същото време други хора нямат принос и нанасят вреди", допълни Румен Христов.

Два протеста - на частните превозвачи и на хора, които протестират срещу противоепидемичните мерки, блокираха движението в района между БНБ и НС.

Превозвачите са недоволни от непреодоляното вето на президента срещу инкриминирането на нелегалните превози.

Вторият протест, който се сля с превозвачите, е на хора, които не са съгласни с налагането на нови и по-строги мерки в страната. Основното искане е за оставка.

Протестиращите вече са пред служебния вход на НС.

Автобуси и таксита спират да возят за ден в знак на протест

Желязков: Таксиметровите превозвачи ще бъдат подпомогнати финансово

Румен Радев наложи вето на разпоредби от Кодекса на търговското корабоплаване

НС подкрепи ветото на Радев върху законовите промени за превоз на пътници

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 1 час

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 2 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 7 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 7 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 7 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 7 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 9 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 9 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 10 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 10 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 10 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 10 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 10 часа

Той е най-големият манастир в България