Цветанов: Ще уточняваме принципи и приоритети, а не постове
Цветанов: Ще уточняваме принципи и приоритети, а не постове   
Източник: БГНЕС
11

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че политическата мисия на ГЕРБ е да покаже, че негативните процеси могат да бъдат повлияни от партия и личности, които имат воля за промяна.

На първото заседание на 41-то Народно събрание той обяви, че ГЕРБ започват консултации с парламентарно представените политически сили за подкрепа.

Ще уточняваме принципи и приоритети, а не постове, каза той и добави, че ГЕРБ ще предложи меморандум за политическо партньорство, но без партиите, участвали в предишното управление.

Полученото доверие е заслужено и затова, по думите на Цветан Цветанов, е необходима ефективна работа в няколо посоки - прозрачност на свършеното от предишните правителства и на работата на новото, без политически чадър върху партии или  личности, нарушавали законите, прекъсване на схемите, които опасват икономиката, властта и престъпността.

Всеки опит за нарушаване на закона ще бъде разкриван и санкциониран, декларира председателят на ГЕРБ.

Той посочи като необходими спешни компетентни мерки за преодоляване на кризата - спиране на източването на държавата и бърза актуализация на държавния бюджет.

Промяната трябва да започне от народните представители, трябва да сме пример за гражданите със своя труд и отговорност, каза още Цветанов.

"Коалиция за България" ще търси надпартиен консенсус

в името на евроинтеграцията и финансовата стабилност, няма да сме самоцелна, ще бъдем силна и активна опозиция, която ще се води от националните интереси и развитието на страната, заяви председателят на Парламентарната група и лидер на БСП Сергей Станишев.

Той допълни, че левицата ще е опозиция, която ще предлага алтернативни решения, когато смята, че мнозинството не е право. Но и ще подкрепим всички полезни решения, които са в интерес на страната, каза още Станишев.

Той поздрави депутатите от ГЕРБ и бъдещия премиер Бойко Борисов.

"Коалиция за България" приема тежката дума на българските избиратели, тяхното желание за промяна и очакване за развитие на страната, каза лидерът на социалистите.

Кръстът е много по-тежък, отколкото изглежда в опозиция, добави той.

Станишев декларира, че левицата ще бъде непримирима към всяко решение, което поставя под въпрос финансовата стабилност, валутния борд, социалната сигурност на гражданите, както и срещу всеки опит за разпродажба на държавно имущество.

Смятам за грешка намерението за премахване на създдадения механизъм за контрол върху усвояването на еврофондовете, което се ръководеше от ресорен вицепремиер, посочи той.

С възгласи от депутати от ГЕРБ бяха посрещнати думите на сегашния премиер, че левицата няма да приеме реваншистки подход спрямо ключови структури от държавната администрация и че за четири години тройната коалиция не е допуснала политически чистки.

За ДПС не е драма да бъде в опозиция, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Нашата политическа зрялост се измерва и в безусловното приемане на ролята, която ни отрежда избирателят, отбеляза той.

Въпросът е дали четем вярно вота на избирателя от 5 юли

и каква роля отрежда той на ДПС, подчерта Местан.

По думите му ДПС не е загубило изборите, а ги е спечелило с безпрецедентен за съуправляваща партия ръст от 31%. Местан посочи, че 610 521 избиратели са подкрепили ДПС на парламентарните избори.

Над 600 хил. български граждани - избиратели на ДПС, искат реална интерграция, а не просто да имат свой представител за министър, каза той.

Избирателят посочи ГЕРБ като първа политическа сила и поиска тази партия да управлява - самостоятелно или в коалиция, ще узнаем до дни, коментира Местан и добави, че страната се нуждае от конкретни антикризисни мерки за смекчаване на конкретните ефекти от кризата и като конструктивна опозиция ДПС ще участва с идеи и експертен потенциал.

Въпросът е дали новите управляващи имат такава програма, запита депутатът от ДПС. Да свалим БСП и ДПС от власт е стратегия за печелене на избори, а не програма за управление, допълни той.

От нас не можете да очаквате нито съглашателство, нито самоцелна деструкция, заяви още зам.-председателят на ДПС.

Най-важното нещо, което трябва да се направи в момента е актуализацията на бюджета,

заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

По думите му е задължително да се направи оценка на състоянието на държавата още през лятото и през есента да се внесе предложение за актуализация на бюджета на страната.

Според Димитров е важно, че партиите от Европейската народна партия имат мнозинство в Народното събрание, което той нарече реформаторско.

Това реформаторско мнозинство трябва да бъде използвано, посочи Димитров.

Той смята, че ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака" със своите депутати формират конституционно мнозинство, което може да направи промени, засягащи съдебната система и изборното законодателство.

Още тази есен - в спешен порядък, трябва да върнем доверието на Еврокомисията и спрените евросредства, каза Мартин Димитров.

По думите му много важно, включително като отношение към ЕС, е да няма в управлението хора, свързани с бившата Държавна сигурност - това била настоятелната препоръка на Синята коалиция.

Димитров отбеляза като много важно да бъдат изградени силни институции в борбата с политическата корупция.

Той предложи създаването на две анкетни комисии - за проверка на сделките и назначенията, както и на разподите, направени от правителството в последните седмици, и втората - за проверка на изборите.

Синята коалиция предложи и реформа на съдебната система с въвеждането на избор на главния прокурор от Народното събрание.

Позицията на сините за АЕЦ "Белене" е да се търси частен инвеститор. За петролопровода "Бургас - Александруполис" - хората в Бургас показаха, че не го искат, това е проект, обслужващ Русия, заяви Мартин Димитров.

"Атака" ще отегли подкрепата си към политическа сила, която тръгне по пътя на компромиса,

новото парламентарно мнозинство трябва да бъде мнозинство на действията, а не на приказките, каза Волен Сидеров.

По думите му, ако новите управляващи не започнат с търсене на вина, отговорност и санкции за тези, които са нанесли материални и морални щети на страната, няма да бъдат никакво "ново мнозинство".

Сидеров посочи, че виждането на "Атака" винаги е било "за" мерки за бизнеса, "за" мерки за селското стопанство, но за българския бизнес и за българското селско стопанство.

Остро критикувайки за поведението и думите му председателстващия проф. Андрей Пантев, водачът на "Атака" напомни, че "политиката не е водевил, а е сурово и жестоко занимание".

Сидеров нарече управлението на БСП, ДПС и НДСВ "Режим" и подчерта, че този режим е довел българския народ до страдания и по-тежко положение, но днес не е чул от тези партии нито дума за покаяние или самооценка за някаква грешка.

По думите му е крайно време да се каже, че в България има виновни, че над 3 млн. българи живеят в почти пълна бедност по критериите на Световната банка и че има отрицателен  прираст на населението.

Сидеров съобщи, че "Атака" внася още днес четири законопроекта - проекторешение за осъждане на геноцида над българите в Османската империя през периода 1393-1878 г., проекторешение, възлагащо на правителството да уреди дълга на Турция към тракийските и малоазийските българи, като използва всички възможни политически средства, проекторешение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, проекторешение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия за установяване нарушенията, фалшификациите и манипулациите на изборите на 5 юли при гласуването в Турция и т.нар. смесени райони.

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев поиска 41-то Народно събрание да определи за себе си ограничен мандат и

да назначи избори за Велико Народно събрание,

защото само така сегашният парламент можел да остане в историята като най-градивния елемент.

Такова решение ще бъде акт на политическа зрялост, всичко друго ще бъде имитация на реформи, смята Яне Янев.

По думите му на тези избори българите си поискаха държавата и гласуваха, за да си я върнат.

Вярваме, че ГЕРБ ще защити изключителния кредит на доверие, който получи, каза лидерът на РЗС и допълни, че неговата парламентарна група ще даде доверието си на правителство с председател Бойко Борисов, което ще гарантира радикална и генерална промяна.    

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна