Вулканичният облак е над Североизточна България
Въздушният трафик над цяла Европа е объркан вече четвърти ден   
Източник: ЕПА/БГНЕС
18

Вулканичният облак е над Североизточна България, съобщават метеоролози, цитирани от Нова телевизия.

Той е на височина 9000 м и няма опасност да слязат в по-ниски слоеве, тък като не се предвижда дъжд в тази част на страната.

Няма опасност за здравето на гражданите и към този момент няма опасност от киселинен дъжд.

Летищата в София и Пловдив бяха отворени от 14 ч. В 23 ч. на 18 април обаче летище "Пловдив" спира да приема полети заради движението на облака от вулканична пепел на юг.

След прецизен анализ на ситуацията, свързана с движението на облака от вулканичен прах, бе взето решение за временно отваряне на югозападното въздушно пространство, казват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

В 9 ч. тази сутрин изцяло бе спряно обслужването на въздушния трафик в страната.

В 12,30 ч. беше отворено за полети въздушното пространство на височина 8000 м. Решението се отнасяше само за прелитанията над България, а летищата останаха затворени.

Полети от и до летище "София" по дестинациите Лондон, Франкфурт, Париж ("Шарл де Гол"), Мюнхен, Амстердам, Букурещ ("Отопени"), Варшава, Дюселдорф, Дортмунд бяха отменени, съобщиха от аерогарата.

Отменени бяха полетите на "Остриън еърлайнс" и " България ер" от и до Виена с изключение на кацащия от Виена OS799.

Не излетяха и самолети от и за Мадрид на авиокомпания "Ийзи джет". По дестинацията излетя само сутрешният полет на "България ер".

Отменени бяха полетите на авиокомпания "Суис" от и до Цюрих.

В следобедните часове от летище "София" заминаха полетите на "България ер" за Москва (Шереметиево), Атина и Ларнака.

Авиокомпанията възнамерява да осъществи полета си до Тел Авив, планиран за 22,55 ч. местно време.

В 17,50 ч. пристигна полетът от Рим, около 18,45 ч. се очаква самолет от Мадрид. Бил е отменен полет TK1029/30 на Турски авиолинии от и до Истанбул.

Днес са отменени 13 заминаващи и 10 пристигащи полета.

Заради забраната за летене държавният глава

Георги Първанов няма да присъства на погребението на полския президент Лех Качински

в Краков, съобщиха от пресслужбата на българското президентство.

Министърът на транспорта Александър Цветков е разпоредил БДЖ да пусне

допълнителни вагони по международните влакови линии.

Създадена е организация да бъдат превозени всички пътници, на които е затруднено пътуването поради затворените летища в Европа.

Ще бъдат използвани всички налични спални вагони, а при изчерпване, ще бъдат прикачвани пътнически.

"Автомобилна администрация" трябва да облекчи режима за пускане на допълнителни автобуси по международните линии.

Българското външно министерство е поискало съдействие от Хърватия и Сърбия за преминаването през територията им на извънредни автобуси за български граждани.

Започва издаването на извънредни транзитни визи

за турски граждани на границата, за да се облекчи транспортната ситуация. Условието за издаване на извънредни транзитни визи е пътуващите да имат вече положена шенгенска виза.

По последна информация поради неосъществени полети през територията на България преминават няколко чуждестранни делегации - естонска делегация, водена от президента на Естония, хърватска делегация, водена от председателя на парламента на Хърватия, както и министърът на отбраната на Германия. Очаква се по-късно днес да премине и молдовска правителствена делегация.

Облакът от вулканичен прах постепенно се измества и прогнозите са, че

ще се оттегли на север от България, съобщават от МТИТС.

Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана. Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.

Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция.

Европейската комисия и ротационният председател на ЕС Испания очакват

възобновяване на половината от полетите в Европа в понеделник,

ако се потвърдят прогнозите на метеоролозите, че небето над половината континент ще се изчисти от вулканичната пепел, предизвикала пълен хаос във въздушния трафик, предаде Ройтерс.

За четвърти пореден ден заради изригването на исландския вулкан в сряда и образувалия се облак от вулканична пепел хаосът в европейското въздушно пространство продължава.

Към 8 часа тази сутрин българско време остава затворено въздушното пространство в множество европейски страни като Австрия, Холандия и Дания ще е затворено най-малко до обед днес по Гринуич (15 ч. българско време).

Ирландия удължи затварянето на въздушното си пространство до 12 ч. по Гринуич в понеделник (15 ч. българско време). Подобно е решението и на Швейцария.

Белгийското въздушно пространство остава затворено поне до 20 ч. днес местно време, бе съобщено след заседание тази сутрин на представители на органите за контрол над полетите и метеорологичната служба на страната.

В Германия за затворени всички 16 международни летища и компанията "Луфтханза" отмени полетите си. Въздушното пространство там остава затворено до 18 часа днес по Гринуич (21 ч. българско време).

Великобритания удължи затварянето на въздушното си пространство до полунощ тази вечер по Гринуич (3 ч. в понеделник сутринта българско време).

В Холандия всички полети на компанията Кей Ел Ем от летище "Скипхол" в Амстердам са отменени до 9 часа по Гринуич (12 часа българско време).

В района на Скандинавските страни компанията САС отмени полетите си за целия уикенд с изключение на някои вътрешни полети в северната част на Норвегия. Финландия забрани полетите до понеделник до 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време).

В Украйна отвори всичките си летищата и  президентът Виктор Янукович отлетя за Краков, за да присъства на погребението на Лех и Мария Качински.

В Русия летищата работят, но полетите за Западна Европа са анулирани. Затворено е само летището в анклава Калининград.

В Беларус е ограничено движението на самолети в зона от 7 до 11 км над земната повърхност.

Парижките летища и летищата в Северна Франция остават затворени чак до понеделник сутринта. Тази сутрин бяха затворени и летищата в южната част на страната - тези в Марсилия и Ница.

На Балканите засега въздушното пространство на Сърбия, Черна Гора, Словения и на част от Босна и Херцеговина беше затворено в събота, но следобяд в неделя беше отворено.

Хърватските летищата в Задар, Сплит и Дубровник, които бяха затворени снощи в 22,30 ч., бяха отворени отново в 9,30 ч. тази сутрин след оценката, че метеорологичните условия показват, че облакът пепел, предизвикан от вулкана в Исландия, вече не е проблем и не е заплаха за въздушния трафик в южната част на Хърватия, съобщи хърватската агенция Хина. 

Румъния отвори въздушното си пространство само за прелитащи над нейната територия самолети.

В Централна Европа подобна е обстановката в Словакия и Унгария. Чехия е затворила въздушното си пространство засега поне до 10 ч. по Гринуич (13 ч. българско време).

Полша обяви, че отваря въздушното си пространство от тази сутрин, но само за самолети, прелитащи над полска територия и на височина над 6000 м. Компанията ЛОТ отмени полетите си.

Междувременно самолетите на холандската авиокомпания Кей Ел Ем и германската "Луфтханза" извършиха

пробни полети над Западна Европа.

Те са се приземили успешно и по тях не са открити щети от вулканичния облак, предаде Ройтерс.

Кей Ел Ем е извършила полет с "Боинг" 737-800 над Холандия на обичайната височина от 10 хил. м, на максималната от 13 хил. м и на други височини.

Компанията се надява да прибере седем свои самолета от Германия в Амстердам и да получи разрешение да възобнови частично своята дейност.

Десет самолета на "Луфтханза" прелетели от Мюнхен до Франкфурт на "видима" височина от 3000 м, като са изпробвали условията и на височина до 8000 м.

При инспекцията на самолетите във Франкфурт не са открити щети по прозорците на пилотската кабина, фюзелажа и двигателите.

Вулканичната пепел може да нарани важни аеродинамични повърхности и да блокира двигателите на самолетите, а също така да предизвика смущения в електронните системи.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите