Само с лична карта през Сърбия заради вулкана
Заради хаоса в авиотранспорта, хиляди хора търсят алтернативни начини за придвижване   
Източник: ЕПА/БГНЕС
21

В резултат на искане на няколко посолства на страни членки на Европейския съюз, Управлението на сръбската гранична полиция нареди гражданите на страни от ЕС да преминават през територията на Сърбия с лични карти, без паспорти, съобщи началникът на управлението Ненад Банович, цитиран от ТАНЮГ.

Заради изригването на исландския вулкан на 14 април и образувалия се облак от вулканична пепел, разпрострял се над Европа, бе прекратено въздушното движение до всички европейски дестинации, заради което гражданите на ЕС нямат възможност да се върнат в страните си със самолети и са принудени да използват алтернативни превозни средства.

Решението на Управлението на граничната полиция е взето по хуманитарни причини, за да могат гражданите на страните от ЕС да се върнат по домовете си, и ще е в сила до възстановяването на редовното въздушно движение на територията на ЕС, се казва в съобщението.

Подобна мярка наложи и Беларус -

гражданите на ЕС могат свободно да преминат през беларуска територия с автомобили или влакове даже с изтекли визи. Това съобщи днес прессекретарят на Държавния граничен комитет Александър Тишченко.

Сръбските железници и автотранспортните фирми обявиха, че

ще предоставят допълнителни вагони и коли по всички линии,

ако бъде необходимо.

От "Сръбски железници" съобщиха, че железопътният транспорт от Сърбия към Западна Европа функционира без никакви проблеми, а тази сутрин са се договорили с турските си колеги да бъде засилено движението по линията Турция-Сърбия.

Има установена комуникация и с други железопътни управления в съседство и в случай на проявен интерес ще бъде засилен железопътният транспорт и по други линии. Подготвени са допълнителни вагони.

Автотранспортната фирма "Ласта" обяви, че ще пусне допълнителни автобуси по всички линии към Европа, ако бъде необходимо.

Според БНТ

в България вече са изкупени

билетите за влаковете към Западна Европа, пуснати са и допълнителни автобусни курсове към тези дестинации. 

Въздушният трафик в Европа е нарушен сериозно вече трети ден.

Това е най-голямата криза в историята на въздухоплаването.

По предварителни данни кризата е засегнала вече до 20 млн. пътници, а загубите се оценяват на милиарди евро.

По данни на Евроконтрол днес във въздушното пространство на Европа ще бъдат отменени не по-малко от 16 хил. от общо 22 хил. полета.

Преди ден от 29 500 полета бяха осъществени само 13 хил. Отменени са 70% от всички трансатлантически полети.

Железопътната мрежа в Европа е пренатоварена, изкупени са билетите за почти всички международни дестинации, въпреки че железопътните компании пуснаха допълнителни влакови композиции. За високоскоростните влакове "Талис" и "Евростар" няма билети за няколко дни напред.

Парализата на въздушното пространство се отразява и на европейските магистрали и пътища, където, въпреки днешния неработен ден, се наблюдава необичайно силен трафик.

Фериботите също са щурмувани от пътници. Френската компания Р&О е обслужила вчера 6000 пътници от общо 40 хил. желаещи в сравнение със 100 до 200 в нормални петъчни дни.

Няколко европейски страни обявиха удължаване на срока за затварянето на техните въздушни пространства,

а други страни ги затвориха за първи път.

Повечето полети на летището в София бяха анулирани, са съобщили за БТА от пресцентъра на аерогарата.

Става въпрос за полети от и за Лондон, Будапеща, Брюксел, Варшава, Париж, Мюнхен, Франкфурт и Виена. Към момента няма промяна в разписанието на полетите от и за Москва.

Полетите от и до летище Варна по дестинациите Виена и Будапеща също бяха отменени, съобщиха от пресслужбата на аеропорта в крайморския град. Вътрешните линии обаче работят по график.

Великобритания удължи забраната за полети над територията на страната поне до 0.00 ч. по Гринуич в неделя (3.00 ч. българско време в неделя), предаде Ройтерс.

"Бритиш еъруейз" съобщи, че всички полети от и до Лондон ще бъдат отменени днес.

Отново са наложени и ограничения върху въздушния трафик в Шотландия и Северна Ирландия.

След като ограниченията в ирландското въздушно пространство бяха отменени, сега Ирландия отново ги наложи и затвори въздуха си за полети поне до 17 ч. днес по Гринуич (20 ч. българско време), предаде АФП.

Седем летища в Северна Испания бяха затворени временно, но само за около час и отново функционират.

Компанията "Райънеър" отмени полетите си за Северна Европа и балтийските страни до 12 ч. по Гринуич в понеделник (15 ч. българско време в понеделник).

Най-малко 20 летища в Северна Франция ще останат затворени най-рано до понеделник сутринта заради облака от пепел от исландския вулкан, заяви френският премиер Франсоа Фийон.

Той е наредил да се удължи затварянето до 8 ч. местно време (6 ч. по Гринуич) в понеделник на летищата "Шарл де Гол" и "Орли" и на няколко други в Северна Франция.

Затварянето на летища започна в четвъртък. Френската гражданска авиация затвори днес летища на юг в Гренобъл в Алпите и Бордо в Югозападна Франция.

Беларус обяви, че закрива въздушното си пространство в зона от 7 до 11 км над земята, предаде ИТАР-ТАСС.

Към този момент Германия удължи затварянето на въздушното си пространство до 12 ч. днес по Гринуич (15 ч. българско време).

"Луфтханза" обяви, че до 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) анулира полетите си от и до германски летища. Сега в Германия са затворени 16 международни летища, сред които и летището във Франкфурт, което е третото по-големина и активност в Европа.

В Полша цялото въздушно пространство остава затворено, в това число и над Краков, където утре би трябвало по план още от ранни зори да пристигнат 80 чуждестранни делегации, за да участват в церемонията по погребението на президента Лех Качински. Сред гостите са президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Русия Дмитрий Медведев. Засега те не са анулирали участието си. Редица лидери казаха, че ще се опитат да стигнат до Краков по суша, с кола или влакове, ако не могат да го направят със самолет.

Полската авиокомпания ЛОТ отмени всички полети за днес и обяви, че ще отмени най-вероятно полетите си и утре.

В Австрия летищата бяха затворени поетапно в петък до 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време).

В Холандия въздушното пространство бе затворено до 12 ч. днес по Гринуич (15 ч. българско време).

Белгия обяви, че въздушното й пространство ще остане затворено до 18 ч. днес по Гринуич (21 ч. българско време). Белгийският авиопревозвач "Бръсълс Еърлайнс" отмени полетите си до понеделник на обяд.

Подобна мярка обяви и Швейцария. На машините, летящи на височина от 11 хил. м, обаче е позволено да използват въздушното пространство на страната от 7 ч. по Гринуич тази сутрин (10 ч. българско време).

Италия удължи затварянето на въздушното пространство в северните части на страната до 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време). Мярката засяга летищата във Венеция, Генуа, Болоня, Бергамо, Торино.

В Унгария въздушното пространство остава затворено от вчера следобед за неопределен период от време. Подобна е обстановката и в трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония.

В Словакия и Чехия въздушните пространства остават затворени за неопределено време.

Румъния забрани полетите над цялата си територия, след като вчера беше затворила въздушното пространство само в северозападната част на страната. Мярката влиза в сила от 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време).

Дания обяви, че удължава затварянето на въздушното си пространство до 0.00 ч. по Гринуич в неделя (3.00 ч. в неделя българско време).

Финландия анулира всички полети от и за страната до 12 ч. по Гринуич днес (15 ч. българско време).

Швеция започна малко след 6 ч. по Гринуич днес (9 ч. българско време) да отваря въздушното си пространство, но впоследствие отново го затвори и предупреди, че мярката може да бъде удължена и през цялата неделя.

След като за кратко вчера в Норвегия бяха осъществени полети между централната част на страната и северните части, останалите полети бяха отменени днес.

Скандинавската авиокомпания SAS съобщи, че анулира до понеделник всичките си полети, предвидени в Скандинавия за този уикенд, с изключение на няколко вътрешни полета в Северна Норвегия.

Въздушното пространство на Сърбия и Черна гора беше напълно затворено в 17 ч. българско време.

Същото важи и за Хърватия и Словения.

Въздушното пространство над Босна и Херцеговина беше затворено тази сутрин и засега мярката ще продължи до 22 ч. по Гринуич (1 ч. българско време в неделя).

Десетки полети от турски летища за Западна Европа, главно от летището в Истанбул, бяха също отменени.

Същевременно руските авиационни власти обявиха, че всички руски летища засега работят при нормален режим, но са отменени 250 полета към Европа, предаде ИТАР-ТАСС.

В Исландия въздушното пространство е отворено, защото вулканичният облак не се застоява над страната.

В петък редица авиокомпании от азиатско-тихоокеанския регион отмениха полетите си до Европа. Сред тях са полети от Австралия, Нова Зеландия, Индия, Сингапур или Япония. Става дума за около 60 полета.

От вчера до ново нареждане повечето полети на американски компании от и за Европа са анулирани. Става дума за около 280 полета.

Заради нарушения трафик в Европа петима ранени в Афганистан германски военни бяха изпратени за лечение временно в Турция, вместо в родната си. САЩ предпочетоха пък да изпращат ранените си военни от Ирак и Афганистан директно в болница във Вашингтон, вместо както обикновено във военна клиника в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Съвети за здравословно хранене срещу високо кръвно

Съвети за здравословно хранене срещу високо кръвно

Любопитно Преди 11 минути

Вижте някои препоръки за здравословно хранене по случай днешния Световен ден за борба с хипертонията

<p>Джип с въоръжени преследвал цистерна по АМ &bdquo;Струма&rdquo;</p>

Джип с въоръжени преследвал цистерна по АМ „Струма”

България Преди 43 минути

Оръжията са иззети, а пътуващите с джипа четирима мъже са задържани с полицейска заповед

Служебният министър на образованието Николай Денков със заместниците си

Служебният министър на образованието очерта приоритетите си

България Преди 1 час

Николай Денков представи заместниците си

(Без)действията на Мъск сринаха криптовалутите

(Без)действията на Мъск сринаха криптовалутите

Технологии Преди 2 часа

Липсата на информация за намеренията му не се харесва на инвеститорите

Серия от изпитания определя победителите във втория сезон на „Един за друг“

Серия от изпитания определя победителите във втория сезон на „Един за друг“

Любопитно Преди 2 часа

Две двойки ще отпаднат преди последното предизвикателство

Скалата

Как Дуейн Джонсън Скалата впечатли малките си дъщери

Любопитно Преди 2 часа

"Усмивките им казват всичко", написа той към снимка, която качи в Инстаграм

300 евро глоба за неносене на маска в колата в Гърция

300 евро глоба за неносене на маска в колата в Гърция

Теми в развитие Преди 2 часа

Нарушението важи за всеки пътник. Какво е изключението

Pavell & Venci Venc’ с нова обща музика и изненада

Pavell & Venci Venc’ с нова обща музика и изненада

Любопитно Преди 3 часа

Какво ни разказаха двамата за новите проекти, вдъхновението и бъдещето в интервю за Vesti.bg

Шефът на "Градус" Иван Ангелов (в средата)

„Градус” сезира КФН за изказването на Илчовски

България Преди 3 часа

Според дружеството са разпространени неверни и подвеждащи обстоятелства

Тийнейджъри тормозят цял квартал, качват записи на постъпките

Тийнейджъри тормозят цял квартал, качват записи на постъпките

България Преди 3 часа

Дядо е бил съблечен, за да му вземат парите. Деца са били пъхани в кофи за смет, разказват жителите

Citroen Berlingo

На прицела на еколозите са лекотоварните автомобили

Технологии Преди 3 часа

Искането им е ЕС да наложи много по-стриктни цели за емисиите СО2.

Александър Иванов

Александър Иванов за ББР: "Претопляне на манджата"

България Преди 3 часа

"Служебният икономически министър използва темата за политически цели", коментира политикът от ГЕРБ

Виктория Георгиева

Откриха "Евровизия", какви са прогнозите за България

Любопитно Преди 4 часа

На кое място букмейкърите нареждат България, която ще бъде представена от Виктория Георгиева

<p>Актуална тема лекува с усмивки зрителите на&nbsp;&bdquo;Забраненото шоу на Рачков&ldquo;</p>

Актуалната тема „Здравеопазването“ лекува с усмивки зрителите на „Забраненото шоу на Рачков“

Любопитно Преди 4 часа

Проф. Кантарджиев, д-р Ненков, Коцето Калки и актьори от „Откраднат живот“ станаха част от десетото издание на предаването

Родители се обявиха срещу протестантски храм

Родители се обявиха срещу протестантски храм

България Преди 4 часа

Родителите смятат, че зад църквата се крие секта