12

Р ужа Игнатова е измамила стотици хиляди хора. Преди години изчезва безследно, но OneСoin съществува и днес. Това посочва Deutsche Welle.

Къде е Ружа Игнатова? Мъртва ли е или си живее някъде най-охолно с 9 милиарда евро - под нова самоличност и с нов външен вид? Две германски издания отново тръгват по следите на българската "криптокралица".

На 8 януари 2024 в Мюнстер приключи съдебният процес срещу трима съучастници на "криптокралицата", както е известна още българката с германски паспорт Ружа Игнатова. На подсъдимата скамейка бяха трима - една съпружеска двойка и адвокат от Мюнхен. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Те са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. А адвокатът от Мюнхен е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки. Съпрузите са получили 5 и 4 години затвор, а юристът - близо 3 години. 

Присъди за съучастници на "криптокралицата" Ружа Игнатова

"Лъжи, слухове, международни финансови схеми"

Най-късно след това дело вече няма никакво съмнение, че в случая с измислената криптовалута OneCoin става въпрос за измамна схема, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ):

"Цели две години съдиите се лутаха в лабиринт от лъжи, слухове, международни финансови схеми... Съдът постанови три присъди на съучастници, но едно нещо трябва да е ясно: случаят ще приключи чак когато и основният обвиняем - "криптокралицата" Ружа Игнатова седне на подсъдимата скамейка."

От нея обаче няма и следа, припомня изданието. Една сутрин през октомври 2017 година Игнатова се качва на самолета от София за Атина и оттогава следите ѝ са губят. И делото в Мюнстер не успя да даде отговор на най-важния въпрос: Къде е "криптокралицата"?, посочва ЗЦ.

Малко светлина може да хвърли бившият бодигард на Игнатова Франк Шнайдер. Някогашният оперативен директор на тайните служби на Люксембург беше задържан на влизане в страната от Франция през април 2021 година и може да бъде екстрадиран в САЩ, където се водят няколко съдебни дела срещу хора от обкръжението на създателката на OneCoin. Чрез своята фирма Шнайдер е изградил нещо като частна тайна служба за Ружа Игнатова, което самият той отрича, допълва ЗЦ.

Малко преди да вземе самолета от София за Атина, Игнатова научила от своите "български приятели", че от Германия е постъпило искане за правна помощ по казуса с нея, пише друго германско издание - издаваният в Баден-Вюртемберг вестник "Шварцвелдер Боте" (ШБ). Според изданието така "криптокралицата" е била предупредена, че трябва спешно да бъде изведена от страната, тъй като се превръщала в проблем за контактите ѝ.

В Атина Франк Шнайдер ѝ връчил билет за полет до Солун, където щели да я чакат хора, които ще я върнат обратно в България, научаваме още от публикацията на ШБ. По късно Шнайдер получил есемес от Игнатова, който гласял: "Home safe (прибрах се успешно)". Това е и последният признак на живот от нея.

Британска фирма подготвя съдебен иск срещу Ружа Игнатова

Източник: iStock

Мъртва ли е Ружа Игнатова?

Фактът, че краткото съобщение до него било написано на английски, озадачило Шнайдер, тъй като преди Ружа Игнатова винаги му е писала само на немски, разяснява "Шварцвелдер Боте". Затова той смята, че Игнатова е била ликвидирана, а съобщението е било изпратено от нейните убийци.

Версията, че "криптокралицата" вече не е сред живите, се подкрепя и от информация, до която е успял да стигне "Зюддойче Цайтунг". Според изданието от Мюнхен анонимен източник твърди, че убиецът е човек, който лежи в нидерландски затвор за трафик на хероин. Той бил застрелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на парчета, които хвърлил в морето. Тези твърдения обаче не могат да бъдат доказани, уточнява ЗЦ.

Срещу подобна версия обаче говори фактът, че братът на Ружа и майка ѝ са разговаряли с нея по телефона след предполагаемото ѝ убийство. Освен това видимо те изобщо не били притеснени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието припомня и още един факт: американски репортер е изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в списъка с най-издирваните лица, т.е. това може да означава, че тя е жива.

Съществуват и документи, според които Ружа Игнатова си водела прекрасен живот в нелегалност. Според тях още през 2015 година основателката на OneCoin била продала своята компания на човек от една от най-влиятелните династии в Обединените арабски емирства срещу 230 000 биткойни, които Игнатова получила на три флашки. Ако приемем, че тя притежава тази криптовалута, това би ѝ осигурили богатство от над 9 милиарда евро - по днешния курс на биткойна, пише също и "Шварцвелдер Боте".

Всичко това обаче не пречи на финансовата пирамида да си съществува. Офисът на измислената валута OneCoin си стои необезпокоявано в центъра на София, но под ново име - One Ecosystem. А надъхани продавачи продължават да бият барабана на обещаваната финансова революция - под безучастния поглед на българските власти. Софийската градска прокуратура има интересно обяснение за това: нито Onecoin, нито One Ecosystem били вписани в българския търговски регистър - така отговорили на "Зюддойче Цайтунг" от прокуратурата. А запитването, изпратено до One Ecosystem, е останало без отговор, уточнява изданието.

"Таймс" за OneCoin: Беше напът да се превърне в най-голямата измама

Знае ли бившият бодигард на Ружа Игнатова къде е "криптокралицата"?

Затова пък бившият бодигард на Ружа Игнатова е проявил неочаквана отзивчивост: през юни 2022 година Франк Шнайдер е поканил репортер на "Зюддойче Цайтунг" да го посети в дома му. Пред него той е разкрил, че е започнал да работи за Ружа Игнатова, след като тя му е била препоръчана от един бивш заместник-министър на финансите на България. Шнайдер признава пред изданието, че е бил впечатлен от нея и се е оставил да бъде заслепен. 

В многочасовия разговор станало ясно още, че Шнайдер разполага с резултатите от разследването "Операция сателит" на международна работна група от следователи, както и че Игнатова е била информирана "практически на живо" от контактите си в българската полиция за хода на разследването срещу нея. В тази връзка ЗЦ цитира и думите на Шнайдер:

"Ясно е, че са необходими контакти с представители на политическия и икономическия елит, както и с организираната престъпност в страната, за да се осъществи измама от подобен мащаб - напълно необезпокоявано и в продължение на години. Във всеки случай в България няма голяма разлика между тях - това е една мафиотска държава." ЗЦ посочва, че българското министерство на вътрешните работи така и не е отговорило дали Игнатова е била прикривана от българските власти.

Сурово наказание за съучастник на криптокралицата Ружа Игнатова

Все още има инвеститори, които вярват в OneCoin

Все още обаче има инвеститори, които предпочитат да вярват в конспирация, отколкото в горчивата истина за огромна измама, пише ЗЦ.

Журналисти от изданието са разговаряли с няколко от тях. Един мъж, инвестирал сума в криптовалутата на Ружа Игнатова, казва по телефона: "Аз не съм жертва". По думите му никой не е бил измамен - освен съдебната система. Държавата играела театър за истинските големи играчи, които дърпали конците - собствениците на банките. И тези хора сега правели всичко възможно, за да предотвратят предполагаемата продължаваща революция във финансовата система, казва мъжът пред ЗЦ. "Но те няма да успеят. OneСoin е неудържим."

Въпреки присъдите от делото в Мюнстер много от хората, които са инвестирали парите си в системата OneСoin, продължават да я защитават. В днешно време не може да се вярва на нищо, казват те. "Държавата лъже. Държавата се проваля. Но OneСoin ще въведе ред", казва друг защитник на схемата, цитиран от ЗЦ.

Вестникът посочва, че в средата на декември 2023 компанията дори е открила нов офис в Ханой, Виетнам. Съществува видеозапис от събитието, на което танцьори танцуват с крила на пеперуди, хората си правят селфита - очевидно щастливи, че са се възползвали от възможността на живота си, пише още ЗЦ.

Призрачното дълголетие на OneCoin далеч не е единственото странно нещо в тази измамна система, подчертава ЗЦ. Инвеститорите в схемата, които все още не са загубили оптимизма си, имат свой собствен знак на ръката - буквата О, образувана от палеца и показалеца. Те имат собствена платформа, наподобяваща eBay, чието име е Dealshaker и където те могат да плащат с OneСoin. Там се продават витамини от Малайзия, рендета за сирене и кашкавал от Румъния, уроци по пиано в Корея - това е най-странният пазар в интернет, пише ЗЦ.

OneСoin се продава на комисионна основа чрез директен маркетинг - така, както се продават някои кухненски уреди или пък т.нар. лайфстайл хапчета. Без реклама по медиите и без голяма публичност, често в рамките на частни мрежи, които си предават информация един на друг. Според информация на "Зюддойче Цайтунг", само в Германия около 60 000 души са инвестирали пари в OneСoin.

 

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия