10

Н ай-щастливата страна в света е Финландия и то за втора поредна година. България е на 97 място в света по щастие между Камерун и Гана. Българите са по-нещастни от гражданите на повечето съседни държави, сочат данните на Световния доклад за щастието за 2019 г.

За сравнение Сърбия е 70-та, Черна гора – 73-та, Хърватия – 75-та, Турция - 79-та, Гърция - 82-а, Македония – 84-а.

Румънците са с най-висока позиция от всички балкански нации в класацията по щастие – 48-и.

Дори Молдова, в която има голяма група етнически българи, е по-щастлива от България, въпреки че има по-лош жизнен стандарт.

Скандинавците са неоспорими лидери в тази „щастлива класация“, както и в много други, свързани с качеството на живота, прозрачността и образованието.

Финландците за втора поредна година са най-щастливият народ в света. Въпреки тежките климатични условия - кратко и хладно лято и продължителна и студена зима, хората във Финландия са щастливи.

Прави впечатление, че първата десетка в класацията е изцяло заета от страни, където водещото вероизповедание е протестантството – Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада. Единственото изключение е намиращата се на десето място Австрия.

От водещите в глобален мащаб икономически и и политически сили, Германия е 16-а, Великобритания е 17-а. САЩ и Русия са съответно на 19-та и 68-а позиция, като руснаците са станали по-малко щастливи. За една година те са загубили 9 позиции.

Най-нещастни са в разтърсвания от гражданска война Южен Судан, който е на последното 156 място, преди него са Централноафриканската република и Афганистан.

В Световния доклад за щастието са включени 156 страни. При оценката на щастието са взети предвид такива показатели като продължителност на живота, социална подкрепа, корупция и други. Докладът е съставен по поръчка на ООН. Първото подобно изследване е направено през 2012 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@