40

Б ългария изкачва 5 позиции в публикувания днес от ООН Доклад за световното щастие за 2018 г. Така страната ни вече заема 100-но място от 156 държави. Нареждаме се точно след Камерун и Сомалия, но преди Непал и Венесуела.

По ръст на щастието сме сред първите. Заедно с Того, Сиера Леоне и Латвия. Общият показател на човешкото щастие във всяка от тези държави нараства с над 1 пункт през последните 8 години. За същия период най-големите губещи са Украйна, Йемен, Сирия и Венесуела.

Къде сме българите сред най-щастливите и нещастните в света

ООН: България е на 144-о място в класация на щастието

Щастието струва 93 310 долара годишно

Първа в индекса на щастието за 2018 г. е Финландия. Тя изпреварва досегашния лидер Норвегия. Освен тях, в челната десетка са Дания, Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

И докато Финландия, която също напредва с 5 позиции за 2018 г., традиционно е сред най-щастливите държави, то България бележи огромен прогес, изкачвайки се от 147-мо място за последните 8 години.

Докладът за тази година включва оценка на щастието и благополучието на имигрантите в 117 от изследваните държави.

Тук България се нарежда сред страните с най-малко одобрение към имигрантите. Малко по-добро е отношението спрямо търсещите убежище в Русия, Афганистан и Пакистан. Но в Хърватска, Естония и Чехия е дори по-лошо. Най-силно е неодобрението към имигрантите в Македония.

Докладът на ООН за щастието по света отчита множество показатели, сред които брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, зачитане на гражданските свободи, осигуряване на заетост, нива на корупция и резултати от допитвания по въпроси като равнището на лична свобода, сигурност за утрешния ден, щедрост, причини за радост и тревожност и др.

Целта е „брутното национално щастие“ да бъде представено като обективен икономически показател за развитието на отделните страни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@