52

З а голяма част от българите е по-важно не какво съдържа сиренето, а колко струва. Това важи особено за хората в по-малките населени места, с по-малка покупателна способност, коментира пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

По думите му голяма част от българските потребители не могат да си позволят да консумират чисти млечни продукти, а прибягват до аналози. Вижте във видеото как Комисията за защита на потребителите се бори със сиренето менте.

В България има регистрирани около 254 предприятия, който произвеждат млечни продукти. 90% от тях произвеждат и сирене, освен други млечни продукти. Но само 30% от продуктите, които се предлагат на пазара са 100% млечни. А предприятията официално произвеждащи аналози на млечни продукти в страната са 15.

Всеки трети яде имитация на сирене

КЗК глоби дистрибутор на сирене с близо 500 хил. лв.

Ядем "сирене" с ензими, вода и имитиращи продукти под 8 лв./кг

Присадашки посочи, че в сектора млекопреработка и млекопроизводство, може би качеството на млякото е най-изоставащият фактор.

Но в последните години много имитиращи продукти заместват млечните. И това води до изместване на стандартите какво представлява млечният продукт.

В същото време повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са със съмнителен произход, категоричен е Присадашки.

Показателен е случаят със събиране на Асоциацията на млекопреработвателите в ресторант, където експертите, възмутени от това, че им предлагат заместители, вместо истински млечни продукти предизвикват проверка. Оказва се, че от ресторанта реално са закупили една кутия сирене от 800 грама и под фактурата за нея минават останалите имитации на сирена.

Според Присадашки решението на проблема е просто. С нова наредба аналозите, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@