4

Въвеждането на еврото в България е стратегическа цел, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз.

Причините са, че първо така ще се гарантират много повече инвестиции в страната ни, и второ - много по голяма стабилност.

Както заяви пред Съвета колегата Папандреу (гръцки премиер), ако не е еврото в Гърция, те няма да могат да понесат кризата.

Освен това въвеждането на еврото ще освободи огромен паричен ресурс, който сега е в резерв на Валутния борд, отбеляза Бойко Борисов.

На Съвета той е поставил въпроса за цялостно

отпускане на средствата по еврофондовете

за България, "тъй като демонстрираме необходимата дисциплина и тя е по-голяма отколкото на останалите".

За моя радост бях аплодиран, а след това големите лидери на Европа казаха, че съм абсолютно прав да искам това, добави той.

Българският премиер е отправил и "малък упрек" към останалите държави в Европейския съюз, които "са много стриктни в критиките си срещу България. А в момента освен България и Естония другите страни в Европейския съюз имат много по-голям държавен дефицит, отколкото се позволява в съюза".

Борисов изтъкна също, че сумата във фонда за подпомагане на развиващите се страни в

борбата с климатичните промени

ще бъде "пряко обвързана с отпускането на всички средства по еврофондовете и съответно влизането на България в еврозоната".

Искам тази дума "частично" да бъде забравена.

България показа, че е дисциплинирана държава,

нямаме нужда от подобни рестриктивни мерки. Още повече, че мнозинството европейски държави, да не кажа всички, са по-недисциплинирани от нас във финансовата област. Не става дума за "сделка", но имам много точно и ясно мнение по въпроса. Когато ми се дадат тези финансови възможности, когато тези пари ги има в България, като развита държава вече ще отпуснем повече средства за опазване на околната среда, подчерта той.

От настроенията в Европейския съвет досега той съди, че срещата в Копенхаген по борбата с климатичните промени няма да завърши успешно. "Защото само Европа е искрена. Това са ми впечатленията", каза премиерът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@