29

П ремиерът Бойко Борисов заяви, че е истински разтревожен от конфликта, който в момента се води между Руската федерация и Украйна. В лекция, която той изнесе в Рабат в сградата на Министерството на външните работи на Кралство Мароко, Борисов изтъкна, че за България като съсед и на двете страни в акваторията на Черно море, този конфликт е една изключителна заплаха за страната ни. Той даде пример, че както много пъти на Балканите се е случвало,

от нищо може да възникне страховит конфликт в Черно море и региона.

Бойко Борисов се радва, че много от европейските лидери с голяма тревога следят ситуацията и се надява този конфликт да бъде избегнат. „Има абсолютно всички предпоставки – икономически, финансови, политически, натрупана омраза“, добави министър-председателят. Затова Борисов се надява да се върнат моряците и корабите, да се спазват споразуменията и да не се допускат подобни неща в бъдеще.

Освен това България изгражда газов хъб „Балкан“ и преговорите за пренос и търговия с природен газ от различни източници към днешна дата, в такива условия, ще се водят много трудно“, изтъкна премиерът.

„Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че

руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт“,

одчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре им знае характерите. Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с „убит“ украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят.

Българският премиер даде за лош пример и войната в бивша Югославия, когато всичките държави са имали брутен вътрешен продукт колкото Словакия. Той подчерта, че всеки военен конфликт веднага застрашава чуждестранните инвестиции в региона.

„Парите обичат тишината, обичат спокойствието“,

добави Борисов. Затова, според него, на Балканите като цяло инвестициите са малко.

Министър-председателят е на мнение, че за най-бързото решаване на конфликта между Москва и Киев трябва да бъдат върнати на Украйна задържаните от Русия кораби и моряци и тогава двете страни да седнат на масата на преговорите. Борисов изтъкна, че говорителят на Белия дом е казал, че в тази ситуация „Северен поток – 2“ трябва да се спре. Според българския премиер, ако това стане факт, означава, че трябва да се спре и газта, която идва и от „Турски поток“. „А това е неизгодно за България, защото страната ни ще загуби цялата транзитна газоразпределителна инфраструктура“, подчерта Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@