59

Д о петък независимите депутати, напуснали ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН), ще решат дали да подкрепят правителство на Асен Василев, стана ясно от думите на нечленуващия в парламентарна група Иво Атанасов на брифинг след края на консултациите с "Продължаваме Промяната“ в Народното събрание.

"Това е решение, което ще трябва да вземем заедно в "Продължаваме Промяната“ (ПП)  с Националния съвет на партията". Така номинираният за премиер Асен Василев отговори на въпрос, ако до петък не се намерят минимум 121 депутати, които да застанат зад предложения от ПП кабинет, ще върнат ли на президента мандата неизпълнен или ще го подложат все пак на гласуване в пленарната зала.

"Запазвам личното си мнение за себе си в този момент. Още съм оптимист", уточни той.

От думите му стана ясно, че в работната група, която от утре започва работа в конкретика по програмата, ще участват и независимите народни представители, напуснали ИТН.  Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма.

"Продължаваме разговори в търсене на подкрепа, както казах и вчера- всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взема решения, е добре дошъл на разговори по програмата", посочи Василев.

И добави, че желанието на ПП е да изработи най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. "Още съм оптимист за намиране на подкрепа", подчерта той.

"Няма безусловна подкрепа, имаме много допирни точки, нас ни интересува ясна законодателна програма, както и такава за действията на правителството през срока на съществуването му", обясни Иво Атанасов. По думите му въз основа на това всеки един от независимите депутати  ще изясни сам за себе си дали ще подкрепи или не предлаганото правителство.

"Знаем, че национално отговорно поведение е да има правителство, но правителство с ясна програма и действия в интерес на България", подчерта той .

С ПП имали допирни точки по отношение на борбата с корупцията, промените  в КПКОНПИ, регулаторните органи, съдебната реформа, службите за сигурност.

"В тази посока ще развием програмата, по която да работим,  до петък всеки ще изрази своето становище – от  какво е доволен, ще подкрепи или не новия кабинет", повтори депутатът. 

"Ако изготвим качествена програма и с ангажиментите на всяка от парламентарните групи, и ние като независими – продължаваме и ще гласуваме за правителството", увери той.

Според  него е по-добре е да се гради, отколкото да се руши. Той самият увери, че  не води разговори с други депутати в търсене на подкрепа.

Надявам се, че  всички ще се фокусираме сега да имаме наистина работещо правителство и то да покаже продължение на това, което започваме. Това коментира пред журналисти в парламента премиерът в оставка Кирил Петков след консултациите.

Петков беше помолен за коментар по отношение на експулсираните вече руски дипломати и служители и дали това ще доведе до по-дълготрайни дипломатически последствия. По думите му темата за дипломатическите отношения и последствията от експулсирането на дипломатите не е темата за следващата седмица. 

"Продължаваме Промяната" (ПП) проведе преговори в парламента за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание с независимите депутати от "Има такъв народ" (ИТН). Целта на разговорите бе подĸрепа на програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през иĸономичесĸата и политичесĸата ĸриза.

Срещата започна в 16:30 часа в Народното събрание. На нея присъстваха напусналите парламентарната група на “Има таĸъв народ” - Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов и Николай Радулов. Те разговаряха с Асен Василев, Кирил Петков, Даниел Лорер, Андрей Гюров и Никола Минчев.

В началото на срещата депутатите от ИТН поискаха да бъдат запознати както с предложенията на кандидата за премиер Асен Василев, така и с тези на „БСП за България“ и „Демократична България“, с които вчера бяха проведени разговори. По време на разговорите всяка от формациите посочи своите приоритети за управление.

Кирил Симеонов, който също се отцепи от ИТН, не присъства на срещата. Министърът в оставка Радостин Василев е в чужбина, съобщи Николай Радулов.

На 13 юни 2022 г. Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов, инж. Георги Георгиев и Деян Петков напуснаха "Има такъв народ" начело със спортния министър в оставка Радостин Василев. Няколко дни по-късно групата напусна и Кирил Симеонов.

Вчера от ПП разговаряха последователно с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет, обяви след края на срещата с БСП Асен Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и за изготвяне в кратки срокове на програма, която да бъде приета на политическо ниво и в която да има ясни срокове и ангажименти за реформите и необходимите дейности до края на годината.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме,

една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза на свой ред вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП. По думите ѝ е договорено екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи,

на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията,

затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната,

както и вътре в коалицията, говори и председателят на парламентарната група на на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“.

Иванов подчерта, че за ДБ е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Според него нови избори могат да доведат до повече конфронтация, разделение в обществото и до парламент, който е още по-фрагментиран и неспособен да излъчи управление. "Всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите", каза Иванов.

Той обяви приоритетите на ДБ

- конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Като важни определи и по-активна дейност в културните политики и демографията. Христо Иванов отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.

Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма,

която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи след срещата с ДБ Асен Василев.

По думите на Корнелия Нинова темите за кабинет и министри са оставени за втори етап на разговорите между ПП и БСП, защото "по-важно е в момента да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите шест месеца".

Структура и персонален състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още,

стана ясно и от думите на Асен Василев след срещата между ПП и ДБ.

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 38 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 14 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“