13

И тази година церемонията по връчването на статуетките "Оскар" не мина без скандал. През 2016 г. определено това бе фактът, че всички номинирани в актьорските категории са бели.

И въпреки, че много чернокожи призоваха водещия Крис Рок да се откаже от шоуто, той не отстъпи, но включи чувството си за хумор за справяне със ситуацията.

Още при откриването на церемонията той започна с:

„Добре дошли на церемонията на „Оскар”-ите, известна още и като наградата на белите хора” и добави: „Ако номинираха и водещите на вечерта, нямаше да получа и тази работа!”.

После продължи сериозно по темата: "Мислех да се откажа, но те нямаше да отменят церемонията само, защото аз съм решил, че няма да водя".

Монологът му приключи с думите: "Не е въпросът да бойкотираш нещо, ние искаме възможности, ние искаме чернокожите актьори да получат същите възможности като белите актьори". 

А ето и някои от най-запомнящите се шеги тази вечер:

"Джейда (съпругата на Уил Смит - бел.ред.) да бойкотира "Оскарите" е същото като аз да бойкотирам гащите на Риана. Не съм поканен".

"Разбирам, че Джейда е ядосана, заради това, че съпругът ѝ Уил не е бил номиниран за "Сътресение", но не беше честно и да му платят 20 милиона долара за "Този див, див запад".

"Тази година нещата ще са малко по-различни. Чернокожите ще бъдат прострелвани от полицаи на път към кината". 

По време на церемонията Крис Рок публикува снимка от репетицията, на която се вижда как звездите на Холивуд са заменени от техни черно-бели снимки. Коментарът към кадъра беше: "В 3D изглеждат по-добре". 

После се пошегува със самия себе си и качи снимка, на която пише: "Игра с пиене по време на "Оскар"-ите: Ударете по едно всеки път, в който Крис Рок накара публиката да се почувства неудобно".

И докато килимът пред „Долби тиътър” се свиваше под тежестта на славата и суетата, а вътре се раздаваха престижните статуетки, недалеч от там тъмнокожи и бели активисти демонстрираха протестен бял „Оскар” срещу доминираните изключително от бели творци номинации за главните награди в американското кино:

Припомнете си обвиненията и драмите преди церемонията:

А ето и кои са носителите на "Оскар" за 2016 г.

Вижте галерия със звездите от червения килим

Надникнете с нас в "Долби тиътър"

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@