И депутатите недоволстват пред Фюле от политиката на Македония
Еврокомисарят Щефан Фюле   
Източник: БГНЕС
12

Относно присъединяването на Македония към Европейския съюз, сякаш през последните 4 години настъпи един процес на статичност, едно забавяне, каза еврокомисарят по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле на среща с депутати от две парламентарни комисии.

"Не се създава ускорение. Ние трябва да ускорим нещата, да ги задвижим. Това задвижване става с думите, които чувам днес от вас. Постепенно стигаме до целта", заяви Фюле.

По думите му вече се стига до диалог за национализма.

"Много сериозна е дискусията, свързана с добросъседските отношения. Ние имаме някои резултати. Променяме тенденцията, насоката – погледнете взаимоотношенията с Гърция, която предложи меморандум за разбирателство. Онова, което се желае, е позитивната визия на Скопие. Искам България да бъде част от този процес", обърна се еврокомисарят към българските депутати.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев подчерта пред еврокомисаря, че България не може да даде евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към страната ни.

"Заинтересован съм ЕК да подпомогне както София, така и Скопие, да изработят някои много конкретни проекти. Инфраструктурата трябва да бъде приоритет. Трябва да се излезе от този порочен кръг на това затруднено съседство.

Идеята ми е не да гледаме в историята, а да гледаме в бъдещето. Да решаваме въпросите, които ви тревожат и които притесняват и тях. Чух окуражителни слова от вас и съм благодарен за това. С нетърпение чакам да чуя вашите виждания за това как да се придвижи процесът на добросъседство, да се използва пълния потенциал на България", каза още Фюле на с,ещата си с депутатите.

Срещаме бойкот от страна на Република Македония във връзка с общите териториални програми със средства от Европейския съюз,

каза депутатът от БСП Димчо Михалевски.

"Тази среща е важна. Важни са въпросите, които интересуват България и страните-членки на Европейския съюз. ЕС е отделил средства за присъединяване на Балканските държави в рамките на общите териториални програми. Развитието на отношенията с Турция и Сърбия е повече от добро, но срещаме бойкот от страна на Република Македония и тук трябва да обединим усилия. Двустранните ни опити показват, че не можем да се справим. Очевидно има нежелание да се работи по това сближаване", заяви Михалевски.

Той допълни, че на ниво общини, неправителствени организации, държавни институции могат да се направят много контакти и да се преодолее езикът на омразата.

Михалевски се обърна с молба към Фюле: "Моля за вашето съдействие да намерим варианти и да мотивираме партньорите в Македония". Без тази малка крачка, едва ли ще извървим големия път, каза още депутатът от БСП.

Македония трябва да изпълни един основен критерий – критерия за регионална политика и добросъседство,

това е изключително важно, заяви по време на срещата депутатът от ДПС Юнал Лютви.

"Много е важно обществото да разбере, че влиза в един Европейски съюз, където правата на човека са нещо много важно. Западните Балкани трябва да покрият критериите за членство в ЕС и след това да станат и членки", добави Лютви.

"Не може една страна силно да желае да стане член на ЕС и НАТО, но и в двете посоки да има пречки. Едната е, че не води добросъседски отношения с България, от друга страна - с Гърция. Управляващите в Македония трябва да водят политика, с която да не насаждат антибългарски чувства у децата, за да имат те негативно отношение към България.

Ние винаги сме подавали ръка на Македония. Ще ми се да не бъдем държавата, която ще гласува против членството на Македония в Европейския съюз", заяви Юнал Лютви.

Той посочи още, че е оптимист, защото една страна, която желае да стане член на ЕС, трябва да изпълнява ценностите на останалите членки. Ние също трябва да извървим път един към друг, допълни Лютви.

Депутатът от ДПС се обърна към Щефан Фюле с въпроса: "Република Турция е в процес на преговори с ЕС, но бихте ли бил любезен да ми отговорите темповете на тези преговори понякога се забавят, как виждате вие членството на Турция в едно обозримо бъдеще".

"Има едно затлачване на взаимоотношенията с Турция. Не вървят добре нещата", отговори Фюле. Той отбеляза, че в преговорите с Турция за членство в Европейския съюз са отворени 13 глави, но картината не е добра.

"Стои въпросът за надеждността. Очакваме един законодателен пакет, който да даде свободата на словото и свободата на волеизявата. Не знам доколко е разумно да се променят правилата в средата на играта. Но някои от главите - за правата и за правовата система, са ключови въпроси", заяви еврокомисарят.

Основният принцип за процеса на преговори и разширяване на Европейския съюз е върховенство на закона, което включва в себе си добро регионално сътрудничество и безоблачни добросъседски отношения, заяви Владимир Тошев от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и член на Комисията по външна политика и отбрана пред журналисти след срещата.

"Стоим на становището: Македония е излязла от своя детски период на развитие

и вече не приемаме, че, за да се утвърди като държава, може да размахва антибългарската националистическа карта във вътрешен и международен аспект", добави Тошев.

"Изискваме в нашите двустранни отношения Република Македония да спазва договореностите, които сама е подписала с България. Няма да отстъпим, защото, ако сега се премълчи за проблемите, при евентуално стартиране за преговорите, те могат да станат бомба със закъснител.

Когато една държава изнася своите вътрешни проблеми към една братска държава, рискува да влезе с тях в Европейския съюз, което няма да има положителен начин на подход от ЕС и Европейската комисия към подобни прецеденти. Нашата позиция е приятелска, в интерес на доброто развитие на Македония", каза Владимир Тошев.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 7 минути

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 44 минути

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 8 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 9 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 9 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 10 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 10 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 10 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 11 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 11 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Д

В аварийната лента: Военен камион удари кола на АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

По чудо инцидентът се е разминал без жертви