"Труд": Варна готви "възродителен процес" за географски имена
"Труд": Варна готви "възродителен процес" за географски имена   
Източник: БГНЕС
16

Варненският общински съвет гласува да започне "възродителен процес" - турските и гръцките названия на 220 известни географски области край морето ще получат български имена, съобщава в. "Труд".

Популярният плаж Кабакум например вече ще се казва Големия пясък, въпреки че името от турски се превежда Ронлив пясък. Нудисткият плаж Паша дере пък ще носи името Царски залив, макар че по-конкретно е да се казва Царска дупка.

Под заглавие "Протокол от аутопсията на БСП - как се купуват и продават кметски избори" вестник "Преса" прави разкритие за участието в купуването на гласове на местния вот на висши политици от БСП, бивши министри на тройната коалиция и скандални фигури от подзцемния свят.

"Не се вижда краят на кризата в Европейския съюз, смята икономистът от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Себастиан Барнас. В интервю за "Труд" той подчертава необходимостта лидерите в еврозоната да започнат да залагат сериозно на икономическия растеж. По думите на икономиста финансовата консолидация е единствената алтернатива за постигането му.

Дълговата криза в Европа е причината хиляди имигранти от Гърция, Испания, Българи и Румъния да залеят Германия, пише "Сега". Броят на чужденците, пристигнали във ФРГ през 2011 г., е достигнал 960 000 души, което е рекордно ниво за последните 15 години. Това е с 20 процента повече в сравнение с предишната 2010 г.

Ефектът Гърция: Българските износители ще станат по-конкурентни заради потъващото евро, но ще се внесе инфлация, пише "Капитал Daily" на първа страница.

Време е да стимулираме бизнеса, за да ограничим безработицата, призовава в интервю за "24 часа" еврокомисар Кристалина Георгиева. "При растяща безработица сега е времето да помислим как да стимулираме бизнеса и чрез него - заетостта. В това отношение отлична инициатива на правителството е програмата за енергийна ефективност - особено частта за саниране на сгради.

Инвестициите в България успяха да тръгнат нагоре, подчертава на първа страница "Класа". Според предварителните данни на БНБ за първото тримесечие у нас са инвестирани 236,8 млн. евро (0,1% от БВП), при -42,2 млн. евро за януари - март 2011 г. За една година преките чуждестранни инвестиции са нараснали с 279 млн. евро.

Банковите заеми за домакинствата ще поевтинеят по-чувствително едва в началото на 2014 г. След две години средната цена на кредитите се очаква да падне от отчетените за 2011 г. 10,55 % на 9,60%. Това прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, цитиран на страниците на "Труд".

Щедър подарък към хотелиерския бизнес се готви да направи регионалният министър Лиляна Павлова, анонсира на първа страница "Сега". Хотелите, мотелите, хижите и бунгалата да бъдат приравнени по статут с жилищните сгради, предлагат регионалното министерство и агенцията за строителен контрол с промени в наредбата за номенклатурата на видовете строежи. Това означава, че такса смет на тези сгради ще бъде намалена значително в много общини. За София например разликата ще е 6 пъти в посока надолу, защото жилищните имоти плащат 1.6 промила такса смет, а нежилищните - 10.

Сините са изчерпан проект, избирателите отиват към ГЕРБ, прогнозира социологът Антоний Гълъбов в интервю за "Монитор" "Очакването в началото на 2009 г. беше за изграждане на обща политическа платформа с ГЕРБ, така че да има ясно дефинирано идеологически управление. А съвсем друг въпрос е, че имаше изключително много усилия да бъде разрушен стратегическият съюз между Синята коалиция и ГЕРБ. Очевидно е, че това притеснява определен тип политически стратегии. Обяснението с личности е обяснение, в което липсват политики.

Под заглавие "Внимание!" на всеки километър" в. "Труд" пише за опасно свлачище по пътя Кърджали - Ардино, което поставя в риск денонощно живота на шофьори и пътници. "Процедурите на Агенция "Пътна инфраструктура" са много тромави. Общината няма компетенции да се ангажира с ремонта, тъй като пътят е част от републиканската мрежа", казва адринският кмет Ресми Мурад. Проблемът се появил след проливните дъждове и снеготопенето през февруари.

Висока вълна по долното течение на река Марица между Пловдив и Свиленград очакват хидролозите на 19 и 20 май заради относително дългия период на валежи и прогнозата да вали още до края на седмицата, алармира "Сега". Водата може да бъде опасна за Харманли и Свиленград, където цели квартали бяха залети при наводненията в началото на февруари, както и за град Първомай.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 6 минути

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 43 минути

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 8 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 9 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 9 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 10 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 10 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 10 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 11 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 11 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Д

В аварийната лента: Военен камион удари кола на АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

По чудо инцидентът се е разминал без жертви