122

"Тези протести отвън не са наши. Тези протести отвън са платени от ГЕРБ", заяви Стоян Тодоров от граждански форум "Промяна" пред журналисти след среща с премиера Пламен Орешарски.

Над 30 души, представени като представители на протестиращи граждански организации, се срещнаха днес следобед с премиера и финансовия министър. В изявления след срещата участниците обявиха различни срокове за подкрепа на кабинета - от 100 дни през 6 месеца до 4 години.

Спас Колев от гражданско движение "Свободни, можещи, силни" заяви, че днес е било решено да се ускори работата на администрацията и да се спре бойкота към това правителство. Ние все още подкрепяме това правителство, подчерта той.

Под егидата на Пламен Орешарски ще се създаде контактна група, която да се срещне с протестиращите срещу кабинета, каза още Колев.

Той уточни, че участниците в днешната среща са участвали в много протести през миналата и през тази година. За съжаление, протестиращите срещу кабинета сега, не са дошли на срещата и така са обезличили своето представителство, каза Колев.

Той благодари, че Орешарски се е съгласил под неговата егида да се създаде контактната група за връзка с хората на улицата и добави, че според движение "Свободни, можещи, силни" президентът отдавна не е този, който трябва да обединява нацията.

"Ние не подкрепяме правителството на БСП и на ДПС, ние подкрепяме българското правителство. Подкрепяме го за това, за което днес ни беше раздадено. Ние не сме слугинаж, ние не сме подлоги, ние сме част от обществото на България, подкрепяме българското правителство, заради всичко това, което се случи през последните три години и половина”, заяви Стоян Тодоров. На срещата представителите на организациите получиха отчета на кабинета за неговия първи месец.

По думите на Тодоров през последните три години е имало реална диктатура, направена от правителството на ГЕРБ.

"Да, ние подкрепяме сегашното българско правителство. Това правителство беше избрано законно и то има 4-годишен мандат. Ние към момента нямаме право да не подкрепяме това правителство, заради всичко това, което е изпълнено за този един месец", посочи Стоян Тодоров. Той даде шест месеца доверие на това правителство.

Йордан Бонев, председател на Национално движение "Свобода", посочи, че на срещата са получили уверението, че правителството ще работи.

Даваме определен период на това правителство – 100 дена даваме и това е, пък заяви Бонев.

Ангел Гаджев от движение "Свободни, можещи, силни", каза, че протестиращите тези дни граждани имат поддръжка от икономически кръгове вътре и извън държавата. Той посочи, че ще даде схемата на финансиране и призова журналистите да проверят дали тази схема е вярна.

Изявленията след срещата при премиера, излъчени директно от Канал 3, предизвикаха реакция във Фейсбук страницата на протеста #ДАНСwithme.

"Какви са тези смешници, които са се срещали днес с Орешарски и сега ми дават гръмки изявления по Канал 3... Божичко, колко струвате бе, продажници!!! Още по-нахъсан съм за довечера!", пише Alexandre Korabov.

"Гледате ли Канал 3? Протестиращите били платени от ГЕРБ", е написала Tedy Dimitrova.

"Извинете, но някой може ли да ми каже, как е избрана тази група хора, която се е срещнала с Орешарски преди 30мин?! Чуват ли се какво говорят изобщо?", е реакцията на Viktoria Yovcheva.

Ето и други коментари:

Georgi Minchev: Не се издържа вече на тази наглост.

Georgi Mitev: Нищо не постигат освен да ни дразнят и мобилизират още повече.

Konstantin Pavlov: Все едно не сте го гледали тоя филм с Бойко Борисов. Кани си "протестиращи", те "спират" протеста и благодарят на премиера. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@