50

П ремиерът на Великобритания Борис Джонсън разпореди на гражданите да останат по домовете си, с което затегна допълнително безпрецедентните ограничения върху ежедневния живот в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Броят на смъртните случаи във Великобритания нарасна с 54 в понеделник и достигна до 335. Правителството съобщи, че армията ще помага за транспортирането на милиони защитни средства до медицинския персонал, който се оплака от недостиг.

По данни на Световната здравна организация случаите на Covid 19 по света са 334 981, починалите са 14 652.

"От тази вечер аз трябва да дам на британския народ една много проста инструкция - вие трябва да останете по домовете си", каза Джонсън в телевизионно обръщение към нацията, което замени обичайната му пресконференция. Джонсън заяви, че на хората трябва да бъде позволено да напускат домовете си само за основни нужди: физически упражнения, медицински причини, да предоставят грижа на другиго или за пътуване към и от работа, когато е абсолютно необходимо.

"Това е всичко - това са единствените причини, по които трябва да излизате от дома си", каза той и допълни, че хората не трябва да се срещат с приятели или членове на семействата си, които не живеят в дома им. "Ако не следвате тези правила, полицията ще има правомощия да ги налага, включително чрез глоби и разпръскване на събирания", заяви британският премиер.

Правителството ще затвори всички магазини, които продават стоки, които не са от първа необходимост, включително магазини за облекло и други места като библиотеки, детски площадки, фитнеси на открито и места за богослужение. Ще бъдат прекратени всякакви публични събития, освен погребения. Забраната се отнася и до сватбите.

DW: Aко коронавирусът не си отиде до лятото

"Ние ще спрем всякакви събирания на повече от двама души на обществени места, с изключение на хората, с които живеете. Парковете ще останат отворени за тренировки, но събиранията ще бъдат разпръснати", заяви Джонсън. Съветите да останат у дома си и да избягват социални контакти не бяха чути от милиони хора през този уикенд, които се възползваха от слънчевото време, за да се съберат в паркове и живописни места и пренебрегнаха инструкциите да стоят на разстояние от поне два метра един от друг.

В СНИМКИ - ГЕРМАНИЯ ЗАТЯГА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

Френският премиер Едуар Филип обяви, че фактическата карантина, наложена във Франция с цел забавяне на разпространението на коронавируса, може да продължи още няколко седмици, като правителството му затяга ограничителните мерки. От днес французите ще могат да спортуват сами или с децата си веднъж дневно за не повече от един час и на разстояние до един километър от дома си. Откритите пазари ще бъдат затворени.

"Много граждани искат нормалният живот да се върне, но това няма да стане скоро", каза премиерът пред телевизионния канал Те Еф 1. Филип не се ангажира да изключи възможността за налагането на вечерен час на места, но каза, че това е въпрос от компетенциите на местните власти. Вечерен час вече е наложен на някои места като Ница на брега на Средиземно море.

Френските здравни власти съобщиха в понеделник за нови 186 починали от новия коронавирус, с което общият им брой става 860 души, или нарастване с 28%. Това е по-голямо увеличение отколкото тези през последните три дни. Здравният министър Оливие Веран съобщи още, че броят на заразените е станал 19 856 души, което е увеличение от около 20 процента за 24 часа. Пациентите в тежко състояние, които се нуждаят от животоподдържаща апаратура, са 2082 души, с 19% повече спрямо предишния ден.

В Китай над 90% от пациентите с COVID-19 са оздравели

Нидерландското правителство обяви, че ще затегне съществуващите мерки срещу разпространението на новия коронавирус в страната и ще удължи действието им до 1 юни, съобщи Ройтерс. Досега съществуващата забрана засягаше събирането на над 100 души на публични места и беше в сила до края на април. В понеделник министърът на правосъдието на Нидерландия Фердинанд Граперхаус обяви, че полицията вече ще има право да разпръсва групи от над трима души, които не спазват дистанция на обществено място, освен ако не са членове на едно и също семейство. Глобите за нарушение ще бъдат от 400 евро за частни лица до 4000 евро за фирми.

Премиерът Марк Рюте определи новите мерки като "фокусирана карантина". "Не може да се измисли нищо повече от това, освен пълна карантина. Това е интелигентна карантина", заяви той на пресконференция. В понеделник следобяд потвърдените случаи на коронавируса в Нидерландия бяха 4749, а тези с фатален изход - 213.

Отделна наредба, с която училищата и ресторантите са затворени до 6 април, остава в сила, съобщи нидерландското правителство. То заяви, че ще бъдат определени известни изключения и допълнителни правила за погребения, сватби и пазари.

Италия, която е най-засегнатата в Европа от пандемията Covid 19, в понеделник отбеляза по-малко жертви спрямо предишните дни. Починалите там са вече повече от 6 хил . души. Броят на оздравелите е нараснал с близо 6 процента до 7432 души, а броят на пациенти в интензивни отделения се е увеличил с 6,5 процента до 3204 души.

"Още не е дошло времето да обявим победа, напротив, сега трябва да сме по-съсредоточени от всякога, но виждаме светлина в края на тунела", каза ръководителят на здравната служба на област Ломбардия Джулио Галера. Ломбардия остава най-засегнатата от коронавируса област в Италия с 28 761 заразени и 3776 починали. Тя обаче е регистрирала и 6075 оздравели, а броят на хората в болници е спаднал с почти 200 души до 9266 пациенти. Това е първият спад на този показател от избухването на епидемията преди месец, подчерта Галера.

В Италия за втори пореден ден спад на заболели

В Испания вече има около 4000 медицински работници, заразени с коронавируса, което е повече от един на всеки десет от общия брой потвърдени случаи. Броят на жертвите във втората най-засегната от епидемията европейска държава продължи да нараства.

Подобно на други държави, тежко засегнати от коронавируса, медицинските сестри, лекарите и други здравни работници съобщиха, че не получават достатъчно предпазни средства. Властите и фирмите правят всичко възможно да бъдат произведени, закупени и разпределени повече от тези консумативи.

Броят на регистрираните в Испания случаи надмина 33 хил. Смъртните случаи са 2182, от които 1263 са в Мадрид. Ледена пързалка в испанската столица ще се използва като морга за съхраняване на тленните останки на починали от коронавируса, предаде Франс прес. Ръководството на пързалката, която е с площ 1800 кв. метра, е предложило на общинските власти да я ползват за съхранение на починали от вируса, отбелязва Ройтерс. Кметството на Мадрид отбеляза, че погребалните служби на града не могат да вземат телата на починали от коронавирус по липса на защитни облекла за служителите си.

Панаирното градче в Мадрид вече е превърнато в полева болница с 1500 легла и при нужда може да приеме до 5500 пациенти.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 7 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 12 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 13 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона