72

България поиска наказания за Гърция от ЕК, след като премиерът Бойко Борисов постави въпроса на днешната среща на Европейския съвет.

Според Борисов с настоящето правителство в Атина засега не може да се работи, защото не контролира положението.

Засега отговор от Европа няма, а вниманието там е в фокусирано върху споразумението с Великобритания, по което все още се водят преговори.

Темата за блокадата в Гърция беше обсъдена и в парламента в България, а депутатите настояха гръцкото правителство да вземе всички мерки и да възстанови реда по границата.

Междувременно в Брюксел цяла нощ продължиха преговорите между Европа и британския премиер. Рано тази сутрин се разбра, че споразумение все още няма.

"Както съм казал, ще сключа споразумение само ако получим това, от което Великобритания се нуждае", заяви по темата ДейвидКамерън.

Той настоява да се споразумее за промяна в правилата на Евросъюза, но и по друг основен въпрос – да бъдат намалени помощите за мигрантите и да се дадат повече права на националните парламенти.

Засега остава опасността Великобритания да излезе от Евросъюза, ако не успее да се договори с Брюксел.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че иска да запази членството на Лондон, по тази причина разговорите продължават.