7

У чените от Европейската космическа агенция са готови с разследването защо мисията "Скиапарели" се провали. Тя се проведе през октомври миналата година и трябваше да бъде първият европейски апарат, който каца на Марс. Той обаче се разби при кацането.

"Скиапарели" се е разбил на Марс заради 1 секунда

Още тогава първите резултати показваха, че катастрофата е станала заради разминаване от 1 секунда между ключова команда от компютъра и реалното местоположение на апарата над повърхността на Марс. Сега разследването има повече детайли какво се е случило и защо.

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Проблемът е в инерционния уред, който е трябвало да измерва инерцията на "Скиапарели" и да подава информацията към основния компютър. Уредът обаче е имал проблем, който довел до грешно отчитане на данните. В резултат, сензорът за кратко е сметнал, че "Скиапарели" вече е кацнал, което не е подало команда към двигателите да се активират и да започнат да забавят скоростта на апарата. Когато това се е случило той всъщност е бил на 3.7 км. височина. Заради забавянето на пускането на двигателите, в крайна сметка "Скиапарели" не е успял да намали скоростта си достатъчно и се е удавил в Марс със 150 метра в секунда.

Марс е имал вода, когато условията не са позволявали

Разследването е показало, че проблемът в инерционния уред не е фабричен. Той е работил както трябва. Според учените причината е съвкупност от фактори, които не са били предвидени достатъчно добре. Става дума за "естествен феномен, който се е предизвикал от комбинация от различни параметри". Казано по друг начин, свръхзвуковите условия на Марс са се оказали доста по-сурови от очакваното и сензорът не е издържал.

Най-големите опасности за човека на Марс

Все пак дори провалът на "Скиапарели" носи много ценна информация за учените. Те са събрали доста данни и препоръки, които да използват за мисията ExoMars 2020, която има аз цел да изпрати първия европейски марсоход. Учените препоръчват допълнително затягане на стандартите и тестовете на хардуера, който ще отиде на Марс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@