3

Р азузнавателните агенции и в момента разчитат много на технологиите. Но някои дейности, например проследяването на хора и коли, в не малка степен разчита на познатите методи. Учени от университета Корнел работят по система за изкуствен интелект, която ще може да превърне роботите и машините в шпиони, съобщава онлайн изданието Engadget.

И в момента интелигентните системи могат да разпознават лица и обекти в снимки и видео. Тази информация обаче е изолирана само в рамките на дадената платформа. Целта на учените е да създадат система, която да позволи на роботи и други автономни устройства да си сътрудничат и да си предават данни за проследяване на обекти и лица.

Всичко, което очакваме от бъдещето, вероятно е грешно

Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

Всеки участник в системата ще изпраща събраните данни до централен сървър. Там информацията ще се предава до другите участници. Така те ще могат да сравняват данните помежду си и не само да следят движението на хората и обектите, но и да събират още информация за тях. Така ще се създават много по-подробни профили, които биха били почти непостижими, ако устройствата работят самостоятелно.

Учени направиха робот-социопат

Netflix очаква роботите да са ѝ абонати и да гледат филми

Учените дават за пример бързо придвижване на заподозрян сред тълпа от хора. Обикновено точно в такива ситуации заподозреният може да се измъкне, но камерите в района ще могат да следят неговото движение и да предвиждат посоката към която да изпратят още роботи, които да продължат проследяването. Проектът има подкрепа на военните, но за сега е в доста ранна фаза и има още много работа по него преди да стане ясно дали е осъществим.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@