РЕВЮ: Huawei Mate Xs 2 разгъва потенциала на смартфоните
Източник: архив: Мартин Дешев
0

С гъваемите смартфони са най-атрактивната ниша на пазара на мобилни устройства. Те предоставят най-много възможности за интересен дизайн и функционалности, а и просто са готини. Физическото взаимодействие с устройството и неговата трансформация винаги са били важен фактор за изживяването на потребителя.

Именно затова дълги години телефоните тип „мида“ бяха толкова популярни, следвани от „слайдерите“ (тези с плъзгаща се клавиатура). Сгъваемите смартфони предлагат същото, но „със звука засилен на максимум“. Дълго време чакахме момента, в който технологиите ще се развият до момента да позволят създаване на сгъваеми смартфони.

От известно време те вече са сред нас. Както с всичко ново, първото им поколение предизвика доста внимание. Имаше притеснения за здравината и функционалността на тези устройства. Въпреки това производителите не само не се отказаха, а увеличиха усилията си в развитието на сгъваемите смартфони. Huawei използва момента, за да се нареди сред лидерите на сегмента и да се отличи със своите предложения.

От съвсем скоро в Европа, съответно и България, е налично и второто поколение на сгъваемия флагман на Huawei – Mate Xs 2. Смартфон, който иска да ни докаже, че този тип устройства са бъдещето, което вече се реализира и те са готови за голямата сцена.

Магнит за внимание

Д
Източник: архив: Мартин Дешев

Засега обаче сгъваемите смартфони все още са много атрактивни на вид устройства. Разгъването му сред хора винаги привлича внимание, особено когато е с маневрата на Mate Xs 2. Неговият дисплей е извит изцяло по външната страна на корпуса. Затова при разгъването му той се отваря като крило на сокол.

Изборът на Huawei за точно такъв тип разгъване не е случаен и не е само заради визуалното представление. Този подход позволява плътно затваряне на двете половини една върху друга. Освен това дисплеят се разгъва напълно равно, като няма визуални отклонения по продължението на пантата.

Самият процес по сгъване и разгъване е малко притеснителен за нов потребител. Причината е най-вече в непознаването на устройството. То е дебело колкото нормален смартфон, когато е сгънато, а двете му половини са доста тънки. Затова при разгъване има притеснение, че може би може да бъде прекършено.

Всъщност пантата е доста здрава и не позволява това да се случи. Когато е сгънат, дисплеят се „заключва“ на място, за да не се разгъне в джоба или чантата. Може да се отключи с натискането на физически бутон в зоната на камерите. След което разгъването става доста лесно с двете ръце и пред потребителя се показва целият 7.8-инчов True-Chroma дисплей със 120Hz адаптивно опресняване на картината и 424ppi гъстота на пикселите.

Реално Mate Xs 2 може да се използва напълно пълноценно и сгънат, като всички функции и камери ще са налични независимо от позицията на дисплея. Това е подходящо за моментите за снимане (дори има опция задният дисплей да показва на снимания как изглежда в реално време), бърз преглед на имейли и др. Когато е време за сърфиране в интернет, писане на текст или игри, разгънатият дисплей превръща телефона в компактен и лек таблет, който е много по-удобен за тези дейности.

d
Източник: Huawei

Интерфейсът на Mate Xs 2 се адаптира в реално време според позицията на дисплея. В разгънато положение има място за допълнителни колони на менютата с настройки, като може да се изведат и две приложения в плаващи прозорци. Така реално потребителят може да използва три програми едновременно за максимален мултитаскинг. Виртуалната клавиатура също се разделя на две половини и е удобна за писане с палци.

Макар че става своеобразен таблет, Mate Xs 2 е тънък и лек (около 255 гр), като камерите и част от хардуера са поставени в единия край на корпуса. Тя образува и своеобразна ръкохватка, която улеснява използването на устройството. Самият корпус е удобен и не може да се изплъзне лесно от ръката независимо от позицията си. Huawei казват, че корпусът на устройството е подсилен и е 2.5 пъти по-устойчив на падане от предшественика си, 2.8 пъти по-устойчив на удар и 1.4 пъти при натиск. И все пак, по-добре е на човек да не му се налага да разбира дали това е така.

Смартфон по душа

Д
Източник: архив: Мартин Дешев

Въпреки необичайната си външност, Mate Xs 2 си е смартфон. Той разполага с всичко, което може да се очаква от такова устройство, включително мощни камери. Основната камера е тройна с 50МР True-Chroma главен сензор, 12МР ултраширокоъгълна камера и 8МР телефото камера с 3-кратно оптично увеличение. Предната камера е свърхширокоъгълна, разположена в малък ъгъл на дисплея.

Технологията Huawei XD Optics, в комбинация с процесора XD Fusion Pro True-Chroma позволяват постигането на ясни кадри с натурални цветове. На разположение е и изкуствен интелект, който разпознава основните обекти в кадъра и адаптира настройките, за да изпъкнат именно те. Има и познатите режими за портрети и нощни снимки. Могат да се правят и макро снимки.

Mate Xs 2 използва процесор Snapdragon 888 4G на Qualcomm, който е 8-ядрен. Той разчита и на 8GB RAM и графичния процесор Adreno 660. Вградената памет е 512GB, така че има предостатъчно място за много мултимедия и игри, които биха били сред основните дейности на телефона. Разбира се, той може да се използва и за работа, като споменатият вече мултитаскинг ще се откроява най-много именно в такива ситуации. А през Huawei App Gallery и Petal Search могат да се открият всички необходими приложения.

Смартфонът има батерия с капацитет 4600mAh, която може да се презарежда бързо чрез 66W технология Huawei SuperCharge. Устройството има и графенова течна охладителна система, която се справя при големи натоварвания на хардуера.

Въпреки големия си дисплей и мощен хардуер Mate Xs 2 разпределя енергийната си консумация добре. Устройството може да се използва пълноценно в рамките на деня, а когато игрите са малко повечко, няколко минути зареждане осигуряват още няколко часа работа. А това е добре, тъй като Mate Xs 2 прави всяко взаимодействие със смартфона приятно преживяване.

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности