2
к ка ми се всичко да изследвам, всичко да обхвана" - под това необичайно дълго име в Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" (nationallibrary.bg) е открита литературна изложба по повод 100-годишнината от рождението на Иван Богданов.

Показани са материали, малка част от огромния архив на изследователя, които се съхраняват в "Литературния кабинет Иван Богданов" при Националния литературен музей.

Изложбата информира за изключителното обемно дело на този истински енциклопедист, работил в областите на литературната история, критика и методология, изворознание, литературна периодика, библиография, култура, история.

Иван Боданов е автор на изключителните справочници "Речник на българските псевдоними", "Българска литературна периодика" и "Енциклопедичен речник на литературните термини", на обемните изследвания "Тринадесет века българска литература" и "Българската книга през вековете", на още близо 60 книги.

Написал е монографии за бележити исторически личности и събития, романизовани биграфии на хан Крум, Никола Пиколо, Василий Врач, Боян Магесника, Александър Македонски, Леонардо да Винчи и др.

Роденият във Велико Търново Иван Богданов е завършил право в Софийския университет (1936). Започва да публикува през 1933 г. в литературния и периодичния печат, през 1940 г. излиза първата му книга ("Илия Блъсков, Народен просветител и писател").

След преврата на 9.09.1944 г. той, за разлика от мнозина интелектуалци, не се нагажда към новия политически режим и в резултат му е забранено да публикува до 1961 г.

Иван Богданов никога не е заемал никакви постове в институции и организации. Беше изключително уважаван заради трудоспособността, ерудицията, компетентността и продуктивността си.

В литературните среди, преподавателите и студентите го наричаха "Литературната енциклопедия Богданов".

Беше строга и взискателна личност с нелек характер и необикновен авторитет, бе припомнено на откриването на изложбата, включително и от неговия син - проф. Богдан Богданов.

Безброй часове и дни Иван Богданов е прекарал в Народната библиотека - това най-подходящо място за сегашната интересна изложба, която съдържа и никога не показвани документи и материали.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@