18

П риматите са известни с това, че скърбят за близките, които са загубили и с практикуването на канибализъм, но за първи път учените са регистрирали Тонкеански макак (Macaca tonkeana), който изяжда мъртвото си бебе, съобщава „Нешънъл Джиографик“ (National Geographic).

Изследователи, изучаващи макаци в парк за животни в Италия – Parco Faunistico di Piano dell’Abatino, наблюдавали млада майка на име Евалин да се „грижи“ за мъртвото си бебе в продължение на четири седмици, а след това изяла мумифицираното тяло, като оставила след себе си само една кост.

Шимпанзета убиха алфа мъжкар и се гавриха с трупа

Тонкеанските макаци, които идват от Югоизточна Азия, се разхождат около труповете на бебетата си с часове или дори дни.

Това може да е както проява на скръб, така и не разбиране, че наследникът им е мъртъв.

„Този вид поведение е документиран при шимпанзетата и някои други примати, като майките носят трупа на отрочето, докато не се разпадне“, отбелязва Франс де Ваал, приматолог от университета „Емори“ в Оксфорд, Джорджия, който не е участвал в новите проучвания.

„Новото тук е канибализмът“, казва Де Ваал. „Макаците обикновено не се ядат един друг“, отбелязва той.

Не само че Токеанския макак не яде тези от своя вид,

„те са вегетарианци и никога не консумират месо“

добавя Ариана де Марко, специалист по еволюционна биология, която ръководи изследването.

Смъртта на бебетата е често срещата, когато женски макак стане майка за първи път. От общо 51 раждания в парка за животни Parco Faunistico di Piano dell’Abatino 16 от бебетата са починали или са били мъртвородени.

След като детето ѝ починало на възраст от четири дни, Евалин станала неспокойна, често се взирала и крещяла срещу отражението си във вратата на своето заграждение в парка. Това било поведение, което учените не са наблюдавали до този момент.

След това тя продължила да се грижи и да носи мъртвото си бебе дори, когато тялото се мумифицирало на 8-ия ден и главата му паднала на 14-ия ден.

Мумифицирането запазва формата на тялото, което може би е една от причините тя да продължава да „отглежда“ трупчето,

предполага Де Марко.

Когато останалата част от новороденото се разпаднала и козината окапала на третата седмица, Евалин е забелязана да похапва от тленните останки.

„Трудно е да се даде обяснение за това поведение. Драматичната промяна в поведението на майката от „грижата“ до канибализма е шокираща“, казва Ариана де Марко. Тя не изключва възможността този канибализъм да се е случвал и друг път сред тези макаци, но в дивата природа, където е останал незабелязан от учените.

Други възможни обяснения за странните действия на Евалин са неопитността ѝ като майка и фактът, че бебето все пак е живяло достатъчно дълго, за да се формира силна връзка между двете. „В този смисъл канибализмът може да бъде окончателното, крайно изразено привързване към бебето“, заключва Де Марко.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@