3
"Уикипедия" спря за 24 часа уебсайта си на руски език (ru.wikipedia.org), за да протестира срещу законопроект, който ще даде на правителството широки правомощия да блокира сайтове и може да се използва и за налагане на цензура в интернет в Русия, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Представете си свят без свободни знания.

В държавната Дума утре на второ четене ще се разгледат внесените поправки в Закона за информацията, които може да доведат до създаване на извънсъдебна цензура върху целия интернет в Русия, включително да спиране на достъпа до "Уикипедия" на руски език", се посочва в кратко съобщение на сайта.

Внесените в парламента и гласувани миналата седмица от депутатите на първо четене поправки предвиждат създаване на федерален регистър, регламентиращ дейността на интернет сайтове,съдържащи забранена от закона информация, и задължаващ собствениците или интернет доставчиците да ги закриват.

Целта на промените е обявена като закрила на децата.

Законопроектът дава право на правителството да блокира сайтове с детска порнография, сайтове, поощряващи самоубийствата сред тийнейджърите или разпространяващи информация, свързана с наркотици.

Той обаче беше посрещнат с остри протести както от потребители на интернет, така и от правозащитници.

Според Съвета по правата на човека към президентството законът дава прекалено широки права на властите да избират субективно кои сайтове да включват в "черния си списък".

При подобна акция през януари "Уикипедия" преустанови временно работата на английската си версия, протестирайки срещу разглеждания в Конгреса на САЩ законопроект за спиране на онлайнпиратството (SOPA).