3

Онлайн енциклопедията "Уикипедия" е петият по популярност сайт в света, с около 325 млн. посещения месечно.

Напоследък обаче безпрецедентно голям брой доброволци, които пишат, редактират и следят за съдържанието в енциклопедията, я напускат.

Това би могло да има огромни последици за един модел, наложен в интернет именно от "Уикипедия" - възхода на аматьорите, пише "Уолстрийт джърнъл".

Броят на напускащите проекта доброволци расте по-бързо, отколкото този на новите, които се присъединяват.

Загубата на редактори набра скорост през последната година и англоезичната "Уикипедия" приключи първите три месеца на т.г. с около 49 хил. редактори по-малко, сравнено с 4900 спад за същия период на 2008 г.

Това показват данните на Фелипе Ортега, испански изследовател, който е анализирал данните за редакторите в "Уикипедия", които наброяват повече от 3 млн. на 10 езика.

Осем години след като "Уикипедия" започна, поставяйки си за цел да направи сумата от човешкото знание достъпна за всеки, резкият спад в броя на доброволците поставя под съмнение способността на проекта да продължи да се разширява и да подобрява качеството си.

Грешките и публикуването на погрешна информация от вандали пък компрометираха достоверността на информацията.

Ръководството на фондацията "Уикимедия" обаче вярва, че дори и с ограничен брой доброволци е възможно да се изгради полезна енциклопедия. По техните думи целта на проекта така или иначе не е участието.

В подкрепа на това говорят и последните данни за посещенията в "Уикипедия" - за последните 12 месеца до края на септември потребителите на онлайн енциклопедията са се увеличили с 20%.

Дебатът за спада на броя доброволци е много оживен и сред тях самите. Някои обясняват случващото се с факта, че по много теми вече е писано.

Други смятат, че отчасти причината се корени в това, че правилата в "Уикипедия" стават все по-строги, за да се ограничат конфликтите между авторите, които са на различни мнения по спорни въпроси.

"Уикипедия" се превръща във все по-враждебна среда, казва Ортега. "Много хора се отказват, след като започне да им се налага да защитават съдържанието на статиите си постоянно."

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@