Samsung Galaxy S III: предварителен преглед
Източник: netinfo
0

На 3 май Samsung анонсира новия си флагман Galaxy S III. Наследникът на Galaxy S II (нашето ревю - тук) вероятно е най-дългоочакваният смартфон в историята, ако не включваме тези на Apple. Слуховете за особеностите на устройството не спряха да циркулират из мрежата месеци преди анонса, но пълен пакет с официалната информация не се появи до последно. 

След като Galaxy S III вече е на път да се появи на пазара към края на месеца, време е да ви запознаем с по-интересните възможности на смартфона, преди той да пристигне в редакцията ни и да го изпробваме в подробни видео и текст. 

Корпус и изработка

Въпреки много очаквания на някои потребители и многобройните слухове Galaxy S III не разполага с керамичен или метален корпус, а продължава пластмасовата традиция на Samsung. Това не би трябвало да звучи лошо, тъй като компанията оптимизира качеството на корпусите на своите продукти все повече. Разликата в пластмасовите гърбове на Galaxy S и Galaxy Nexus например е впечатляваща. Самите ние бихме се радвали, ако Samsung бяха избрали алтернативен материал, но докато не сме се докоснали до Galaxy S III, не можем да заклеймим избора. 

Дизайнът е с една идея по-минималистичен от този на Galaxy S II, а гърбът не включва релефна текстура. Както със сигурност сте забелязали, основата разлика е във формата – докато досега Samsung постепенно налагаше все по-кубични форми, Galaxy S III е особено заоблен. 

Тенденцията за “бордърлес” дизайн, която стартира от HD телевизорите, се усеща все по-силно и в смартфоните. Подобно на Galaxy Nexus, Galaxy S III има изключително тънки рамки около дисплея, което го прави сравнително компактен, макар дисплеят да е гигантски. 

Дисплей

Докато повечето потребители се надяваха на панел с RGB субпикселна конфигурация (Samsung я означава с "+"), по време на анонса разбрахме, че смартфонът ще разчита на Pentile. Това решение на компанията е изненадващо, предвид, че  предшественикът на GS III има S-AMOLED+ дисплей с RGB конфигурация. Разбира се, сравнението между двата смартфона е неизбежно – появиха се сметки за пикселна гъстота, субпикселна гъстота и какво ли още не. Факт е, че макар пикселната гъстота на 4.8-инчовия 1280 х 720 S-AMOLED на Galaxy S III да е по-висока, субпикселната такава при Galaxy S II (4.3 инча, 800 х 480) всъщност я превъзхожда. Спорът RGB vs. Pentile е доста разпален, но дори тези, които оправдават изборите на Samsung, признават, че RGB осигурява по-детайлен и точен от цветова гледна точка образ. От друга страна обаче, на живо дисплеят на GS III изглежда доста добре, а и е същият на използвания в таблефона Note – устройство, което  у нас има повече от задоволителни продажби и очевидно се възприема добре от потребителите. А и HD резолюцията изобщо не е за пренебрегване. Повече по темата – в реалния тест на устройството.

Хардуер

Още от първото споменаване на Galaxy S III се очакваше наследникът на Galaxy S II да бъде едно от най-производителните предложения на пазара и това се оказа истина. Въпреки че второто поколение бе с една крачка пред конкуренцията веднага след представянето си, Galaxy S III също е отлично устройство. Все още не знаем какви са резултатите при изправяне срещу HTC One X, но предполагаме, че Exynos 4 Quad на Samsung ще се окаже по-бърз от NVIDIA Tegra 3. 

Все още не сме видели хай-eнд Android устройство, което да не се справя с игра или приложение, така че синтетичните бенчмаркове нямат чак толкова голямо значение в истинския живот. Това обаче, което видяхме по време на презентацията днес, е как устройството мигновено зареди Angry Birds  Space докато плейваше HD филм  чрез функцията Pop-Up Play, на която ще се спрем по-надолу. 

Важна в случая е батерията, която е с капацитет 2100 mAh. Разбира се, повишението на автономни живот на GS III не се дължи само на по-големия й капацитет – дисплеят на новия смартфон е с 16%  по-ниска консумация от  този на GSII.  Освен това, Exynos 4212 (4 QUAD)  на GS III е разработен по 32nm технология, а Exynos 4210 (GSII) – по 45nm, което също води до по- ниска консумация.  Вграденият Bluetooth 4.0 консумира около 10 пъти по-малко от 3.0. Tака че предполагаме, че би трябвало GS III да e по-издръжлив от своя предшественик.

Мнозина останаха недоволни, че резолюцията на камерата не се е повишила, но самите ние доволно потрихме ръце, защото и Samsung поема по верния път на подобряване на спецификациите, които наистина имат значение. Можем да бъдем сигурни, че сензорът, използван в Galaxy S III, е по-добър от предшественика си, а оптичните подобрения ще осигурят по-добри крайни резултати. Не бива да забравяме още, че камерата е и една от най-бързите в света. Времето за направа на снимка е 0 секунди, а периодът между два фотоса – по-малко от секунда

Не бива да пропускаме още, че Galaxy S III разполага с по-мощен от стандартното Wi-Fi модул, както и с възможност за работа в руската навигационна система GLONASS

Софтуер

Във времена, когато конкуренцията между производители на Android смартфони е също толкова голяма, колкото тази в целия мобилен сегмент, производителите на хардуер се опитват да диференцират продуктите си по всевъзможни начини, модифицирайки софтуера. Неведнъж сме споделяли, че не сме фенове на идеята и най-доброто изживяване, което може да си осигурите, е чист Android. 

Заедно с Galaxy S III Samsung анонсира нова версия на TouchWiz интерфейса си, който тръгва в сравнително нова посока. Основната цел на естетиката и усещането на добавката е симулиране на естествени елементи или скюоморфизъм. Ако последната несъществуваща и сложна дума не ви говори нищо, може да прочетете нашата поредица от статии "Добрите, лошите и злите интерфейси" тук. За разлика от Apple обаче Samsung се стреми да обвърже продуктите си с природата. Прост пример – Galaxy S III се отключва, като потапяте пръст в спокойна вода. Вградените лайв тапети, звуци при интеракция и тонове на звънене също са свързани с природата, както Samsung наблегна по време на презентацията. 

Ще оставим настрана безкрайно променения Android 4.0 Ice Cream Sandwich и макар и да не сме сигурни какво да очакваме, ще дадем шанс на новия TouchWiz, когато тестваме Galaxy S III. В новината след анонса обещахме, че ще разгледаме по-подробно новите услуги на корейската компания. Време е да спазим обещанието си. 

50 GB Dropbox за две години. Поне според нас това е най-ценната добавка, която получават собствениците на Galaxy S III. Макар Google Drive да бе представена наскоро, системата на клауд сторидж на Dropbox е толкова добра и усъвършенствана с годините, че всеки безплатен гигабайт в нея е истинско съкровище. Макар да разполага с голямо количество вградена памет (16GB или 32GB, очаква се и 64GB версия), устройството разполага и с microSD слот, което е слабост в HTC One X, например. 

Smart Stay. Използва предната камера, за да следи очите ви. Докато работите с устройството, дисплеят няма да угасне. Подобен сценарий е удачен ако се налага да наблюдавате съдържание, без да докосвате устройството, защото в такъв случай то не би имало нужда от допълнително следене. Не сме сигурни колко е полезна технологията, но нямаме търпение да я изпробваме.  Удачна е най-вече при четене на електронни книги, когато не докосвате дисплея дълго време. 

S Voice. Отговор на Siri. Системата за гласов контрол поддържа осем езика и макар да не се справя със свободна реч, може да приема диктуване на текст, команди към календара и дори спиране на алармата с глас. 

Докато пишете съобщение пък може да наберете получателя му само като вдигнете телефона до ухото си. Тази функция се нарича Direct Call.

Pop-Up Play. Големият дисплей осигурява възможност да продължите да гледате видео в малък прозорец, докато използвате други приложения. 

S Beam. Подобрена версия на Android Beam. Достатъчно е да докоснете две оборудвани с технологията устройства, за да стартирате файлов трансфер с висока скорост, базиран на Wi-Fi Direct и NFC. Скоростта е завидна – 1 GB филм се изпраща само за около три минути. 

AllShare. Приложението позволява споделяне на съдържание между различни цирфови устройства на Samsung – телевизори, таблети, смартфони. Работи с видеo, игри и дори със съдържанието на екрана, при това с повече от един потребител едновременно.  

Добавени функции към камерата. Също като HTC, Samsung не е доволна от вградената функционалност в приложението за камерата на Android 4.0 и интегрира много добавени възможности. Благодарение на тях може да тагвате потребители в снимки, без да отивате във Facebook приложението, както и да ги набирате или да им пращате съобщения, докосвайки лицата им във фотос. Best Photo пък избира най-добрата снимка от осем последователни кадъра. 

С всички тези разширения TouchWiz постепенно започва да се превръща не просто в шел за Android, а в отделна платформа, която разчита на зеления робот за свое ядро. Дали това е добър или лош ход, зависи от вашите виждания. 

Очаквайте скоро пълни ревю и видео на Samsung Galaxy S III. 


 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности