1

AMD потвърди, че откритието на компанията за киберсигурност CTS-Labs за уязвимости в сигурността на нейните процесори е реално. Компанията се забави с отговора си, защото е имала само 24 часа преди CTS-Labs да обявят публично проблема, вместо стандартните за индустрията 90 дни. Според AMD проблем действително има, но е напълно решим, съобщава компанията в блога си, цитирана от AnandTech.

Процесорите на AMD също имат пропуски в сигурността

Google откри още проблеми с процесори на Intel, AMD и ARM

Изводите от блога на компанията са, че всички 13 уязвимости са реални, но могат да бъдат използвани само чрез достъп с администраторски привилегии на хардуерно ниво. AMD казва, че всички уязвимости могат да бъдат решени чрез софтуерни ъпдейти и това ще стане в рамките на следващите няколко седмици, а не месеци. За целта компанията ще пусне кръпки за BIOS и фърмуера на засегнатите чипове.

Новите процесори на Intel ще са защитени от пробиви

Intel е почти готова с ъпдейти за някои от уязвимите чипове

AMD съобщава още, че софтуерните обновления няма да доведат до забавяне или влошаване на производителността на компютрите. Компанията допълва, че ще продължи да публикува нова информация, когато наближи времето за пускане на първите ъпдейти.

Освен това AMD подготвя и наръчници, които да дадат описания за заобикаляне на проблемите и намаляване на рисковете докато софтуерните "кръпки" станат готови. Според компанията и в момента модерните операционни системи и корпоративни платформи имат достатъчно защити, които значително намаляват риска хакери да могат да достигнат до уязвимостите на процесорите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@