6

Я понски учени от агенцията за проучвания на водите и Земята JAMSTEC започват амбициозен проект. Те искат да прокопаят тунел, който да стигне до мантията на Земята, съобщава CNN.

Досега човечеството не е стигало толкова дълбоко в Земята. Това ще е първият път, когато то слиза под земната кора. Подобен експеримент ще даде много информация за процесите под Земята и как се е формирала кората.

7 обикновени въпроса, за които науката все още няма отговор

Също така ще има повече данни за движението на тектонските плочи и земетресенията, което е особено важна информация за Япония. Допълнителен интерес представлява и проучване дали има някаква форма на живот толкова дълбоко в земната кора.

Нова снимка от Марс озадачи НАСА

През септември т.г. учените ще анализират района около Хавай. Той е избран като едно от трите места, които може да са подходящи за прокопаването на тунела. Другите две са водите на Коста Рика и Мексико. И трите места са подводни, защото океанската кора е около два пъти по-тънка от тази на сушата.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

6 реалистични края на света заради космически събития

Въпреки това, изкопът ще трябва да е доста дълбок. Той ще се направи от кораба Chikyu, който специализира в подобна дейност. Ще са необходими тръби с дължина около 4 км., само за да се достигне до дъното на океана. След това учените изчисляват, че ще има около 6 км. кора, която трябва да се прокопае преди да се стигне до мантията. Целта на проекта е да се прокопае и поне 1 км. в самата мантия.

Преди да започне всичко това обаче предстои доста дълга подготовка. Учените първо трябва да изберат най-подходящото място за прокопаването на тунела. След това трябва да се намери и финансиране в размер на 542 млн. долара, които са необходими за реализирането на проучването. Японското правителство е осигурило част от финансите, но ще са необходими още много средства. Учените смятат, че ще могат да започнат с реалното прокопаване най-късно през 2030 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@