12

А встралия е много назад при внедряването на електромобили в националния автопарк (0,1% пазарен дял), но има надежди тази тенденция скоро да се промени. Дава ги доклад на Energeia (поръчан от Clean Energy Finance Corporation (CEFC) и Австралийската агенция за възобновяеми енергийни източници [ARENA]). В него се твърди, че електрическите автомобили ще настигнат представянето на конвенционалните автомобили по отношение на пробег и време за зареждане до 2024 г. Тогава ще настъпи повратен момент в полза на електромобилите.

Нищо от това не е ново. Редица подобни изследвания стигат до един и същ извод, но с разминавания във времевия период. Но иначе е почти сигурно, че в момента, в който електромобилите станат по-евтини, пробегът се увеличи и времето за зареждане се намали, те ще станат предпочитан избор на клиентите. Големият въпрос е: кога това ще настъпи в различните пазари по света.

Една от прогнозите е, че през следващите 10 години продажбите на електрички ще растат бавно, но след 2027 г. ръстът ще се увеличи стремглаво.

Ако австралийското правителство въведе субсидии, продажбите на електромобили ще започнат да растат от 2021 г., а до 2030 г. 50% от продажбите в страната ще са на плъг-ин хибриди. До 2050 г. почти 90% от автопарка ще е преминал на електричество.

Междувременно Международната агенция по енергетика (IEA) предвижда, че броят на плъг-ин електрическите автомобили ще се утрои след 2 години. Това ще рече над 3 млн. продажби през 2020 г., тъй като през 2017 г. бяха продадени малко над 1 млн. при около 430 000 обществени зарядни станции по света.

Докладът Global Electric Vehicles Outlook отбелязва, че електрическата мобилност не се ограничава само до автомобилите. През 2017 г. броят на електрическите автобуси по света е достигнал 370 000, а електрическите двуколесни превозни средства – до 250 млн., като ръстът при тези видове транспорт се движи основно от Китай. Ръст се отбелязва в Европа и Индия.

Едно от преимуществата на Китай се крие във факта, че страната държи 90% от мощностите за рафиниране на кобалт, който се добави основно в Конго (60% от световния добив). Предвижданията на IEA са, че до 2030 г. търсенето на кобалт ще се увеличи с между 10 и 25 пъти спрямо настоящите нива.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Любовта ръжда нe хваща. „Фолксваген” продължава да е на почит у нас (статистика)

В България има повече Ferrari-та отколкото Tesla

Български електромобил с мощност 5221 к.с. от научно-фантастичния жанр

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@