98

С АЩ наложиха нови санкции на 7 руски олигарси и на 17 представители на руското правителство. Обвиненията срещу тях са, че са подкрепяли президента Владимир Путин и са се възползвали от опитите му да подрива западните демократични системи.

Сметките на тези хора ще бъдат замразени в САЩ.

Източници от Капитолия описват руснаците, на които са наложени санкции, като много богати бизнесмени, работещи на международния пазар, които обаче са част и от най-близкото обкръжение на Путин. Сред тях са металургичният магнат Олег Дерипаска, както и президентът на държавния „Газпром“ Алексей Милер, отбелязва Франс прес.

Представител на Белия дом нарича мерките ответна реакция от Вашингтон за продължаващата намеса на руското правителство в целия свят. 

Путин се пошегува: Обиден съм, че не съм в „кремълския списък“ на САЩ

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение" Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

САЩ искат НАТО готов с 30 000 войници за руска агресия

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Кирил Шамалов е женен на дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова, отбелязва ДПА.

Потвърждение за малката дъщеря на Путин

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Активите на включените в списка в територии под юрисдикцията на САЩ са замразени,

а на американски граждани се забранява да поддържат каквито и да било делови отношения с тях, заяви финансовото министерство.

САЩ заявиха, че благосъстоянието на Шамалов рязко се е подобрило след сключването на този брак и година по-късно той е могъл да вземе кредит от над 1 милиард долара от държавната "Газпромбанк", присъединявайки се към "редиците на милиардерския елит около Путин".

Руските държавни фирми, срещу които САЩ днес обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа,

заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми.

Включването на "Рособоронекспорт" в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация Ростех, в която влиза "Рособоронекспорт".

"Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет "Рособоронекспорт" потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция", заяви той.

Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС.

"Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще "убиват заложници". От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като "заложници" в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче", заяви той.

Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон. Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност. Ставащото създава "добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни", добави той.

Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че е горд, че е включен в новите американски санкции и че смята това за потвърждение за правилността на действията му.

"Като не попаднах в първия списък, даже се появиха някои съмнения - може би нещо не е наред (с мен)? Но не, най-сетне ме включиха! Значи правим всичко правилно", каза той по руската телевизия Ен Те Ве.

Шефът на руската банка Ве Те Бе Андрей Костин заяви по телевизия Си Ен Ен, че смята разширяването на санкциите за резултат от неразбирането на Вашингтон на руската политика.

"Аз не разглеждам санкциите като персонални, понеже не съм извършил нищо лошо по отношение на САЩ и на американските интереси - винаги съм се стараел да прокарвам добри делови отношения с американските банки и инвеститори. Наказан съм, защото американската администрация разглежда политиката на правителството на Русия като неправилна. Това е много тъжно, показва много високо ниво на неразбиране от американската администрация на намеренията на руското правителство", каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални и любопитни новини последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 98
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

98 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Йотова: Промените в Конституцията ще произвеждат нови и нови кризи

Йотова: Промените в Конституцията ще произвеждат нови и нови кризи

България Преди 3 минути

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 42 минути

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 1 час

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 2 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

<p>&quot;Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа&quot;</p>

Шефът на МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Свят Преди 3 часа

Той критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 3 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 3 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 3 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 3 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 3 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 4 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия