77

Р уският посланик в София Анатолий Макаров потвърди днес, че разклонение на газопровода "Турски поток" ще преминава през България.

Един от ключовите проекти за Русия е развитието на „Турски поток“, каза Макаров на пресконференция. Той отбеляза, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“ 2.

През ноември руски медии съобщиха, че "Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на руския президент Владимир Путин с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Макаров заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците - през България. Дипломатът няма официална информация за пренасочване на тръба от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях „Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“.

При посещението си в Москва на 7 декември гръцкият премиер е поставил въпроса за продължаването на газопровода "Турски поток" към Южна Европа през Гърция. Още през ноември Ципрас заяви, че Гърция активно агитира в Брюксел да продължи строителството на "Турски поток" през гръцко-турската граница, за да може газопроводът да премине през гръцка територия за Южна Европа. Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании в проектите за доставки на руски газ в Европа по южния маршрут, заяви руският президент на пресконференцията с Ципрас.

Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения, каза посланик Макаров и припомни, че за първи път от много години насам на посещения в Москва са били последователно и българският премиер, и президентът.

Посланикът отбеляза като много успешни проведените срещи на високо ниво между първите мъже на Русия и България, проведеното през октомври в Москва съвместно заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, както и съвместните чествания през цялата година по повод Руско-турската освободителна война.

На въпрос на БГНЕС дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло, Макаров отговори, че „не може да каже, че се страхува, защото американският газ се търгува по-скъпо в Европа в сравнение с цената, на която го доставя Русия“. Същевременно той отбеляза, че страната му също работи по проекти за доставки на втечнен газ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@