68

П екин изрази протест пред Вашингтон заради доклад на Пентагона, в който се посочва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и техните съюзници.

Китайското министерство на отбраната заяви, че в доклада на Пентагона са изтълкувани превратно стратегическите намерения на Китай и е преувеличена "така наречената китайска заплаха".

Докладът за китайската армия е публикуван в петък и в него се изказва предположение, че Пекин обучава своите въоръжени сили за „удари против САЩ и съюзниците“.

„В горепосочения доклад на САЩ не се отчитат реалните факти, правят се абсурдни коментари относно военното строителство на Китай, а също и безотговорни заявления относно суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Китайската страна изразява категоричен протест във връзка с това“, се казва в заявлението на Лу Кан, публикувано на уебсайта на външнополитическото ведомство на Китай. 

Оценката, която беше направена в момент на напрегнати американско-китайски отношения, се съдържа в годишен доклад на министерството на отбраната на САЩ. В него се изтъква, че Пекин се опитва да засили глобалното си влияние и че по оценки на Пентагона китайските разходи за отбрана за 2017 г. са надхвърлили 190 милиарда долара.

Шефът на ЦРУ: И Китай е заплаха като Русия

Тръмп обяви Русия и Китай за съперници в новата си стратегия

Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред, заяви министерството на отбраната в Пекин.

"Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и (опазване на) глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията.

Доклад: САЩ биха загубили война с Русия или Китай

"Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки", заяви министерството.

Според доклада на Пентагона, макар Народноосвободителната армия да е разширила оперативната си дейност, не е ясно какво послание иска да изпрати Китай с полетите на бомбардировачи "освен демонстрация на повишени способности".

Колко лесно президентът на САЩ може да започне ядрена война

Какво има в ядреното куфарче на САЩ

Тази година бомбардировачи на китайските военновъздушни сили кацнаха на острови и рифове в Южнокитайско море като част от учение в спорния регион. През януари Пентагонът постави противодействието на Китай и Русия в основата на новата си национална стратегия за отбрана. През юни американският министър на отбраната Джеймс Матис стана първият шеф на Пентагона, посетил Китай от 2014 г. досега.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@