Как зетят на Путин стана милиардер
Източник: БГНЕС
170

К омпания на зетя на руския президент Владимир Путин наскоро получи евтино финансиране на стойност 1,75 млрд. долара от държавата.

Кирил Шамалов, който е на 33 години и е съпруг на малката дъщеря на руския държавен глава, Екатерина Тихонова, притежава над 20% от „Сибур” – най-голямата нефтохимическата компания в Русия. През миналия месец та взе заем за 1,75 млрд. долара от Националния фонд за социални грижи за изграждането на гигантски комплекс в региона на Тюмен.

Според публично достъпните документи за сделката лихвата по кредита е само 2% или близо 4 пъти по-ниска от пазарната.

Сватбата на Шамалов с Тихонова е организирана с голям замах в ски курорт в борова гора на час път северно от Санкт Петербург. Пари за нея не са пестени и всички участници дават обет за мълчание.

Бракосъчетанието се състои през февруари 2013 година в „Игор“, неголям ски курорт, който съчетава красота и уединение, посочват пред Ройтерс петима души, присъствали на церемонията. Разположен след борове до живописно езерце в подножието на хълм, курортът принадлежи на семейството на Юрий Ковалчук, който е стар приятел на Путин, а също на кипърска офшорка, чийто акционери не се разгласяват.

По време на сватбата 31-годишният Кирил - висок мъж с тъмна коса и очила без рамки - вече е изгряващата звезда на руския бизнес.

Но състоянието му започва стремително да нараства след сватбата с президентската дъщеря, която сега отговаря за проект за разширяване на Московския държавен университет, чиято стойност е 2,7 млрд. долара. Само за 18 месеца Кирил придобива значителен пакет акции на голямата руска нефтохимическа компания „Сибур”. Стойността на закупените дялове в момента е около 2,85 млрд. долра. Той зарязва работата на мениджър и създава компания за управление на собствените му инвестиции.

Как толкова млад бизнесмен можа да стигне толкова високо и толкова бързо? Проучването на неговата биография показва, че през лятото на 2013 година или месеци след сватбата за дъщерята на президента, Кирил е започнал преговори за закупуване на акции на „Сибур” от един от най-богатите приятели на президента Путин. Година по-късно той взема заем от 1,3 млрд. долара, според публикувания отчет на неговата инвестиционна компания. Кредитът е получен от банка, която е оглавявана от още един стар познат на Путин и в която един от ръководните постове заема брата на Шамалов.

Благосъстоянието на Кирил хвърля светлина върху това как хора, близки до Путин, заемат ръководни постове в ключови компании и как от тези ексклузивни възможности сега са възползва новото поколение. Както сватбата, така и преразпределението на богатството се извършва извън полезрението на обществото.

Бившият заместник-министър на енергетиката Владимир Милов посочва, че приятелите на Путин са придобили големи активи чрез кредити, свързани с държавата, отпуснати от такива дружества, като „Газпромбанк”.

„Това става крайно непрозрачно, така че е сложно да се получат и преценят подробностите на кредитните споразумения. Те смятат „Газпромбанк” за своя джобна банка. А искат да предадат своята власт и своите привилегии на новото поколение", коментира Милов.

Според президентския говорител Дмитрий Песков дъщерите на Путин не са въвлечени в политиката. По думите му Шамалов е известен бизнесмен, чиято дейност, според информацията на Кремъл, съответства на законите на Русия. Той дълги години влизал в ръководството на компанията „Сибур” и станал неин акционер, както и другите топ мениджъри. Песков каза също, че кариера и бизнесът на Шамалов не влизат в интересите на Кремъл.

Кой е Шамалов? Николай Шамалов, бащата на Кирил, през 90-те години заедно с Путин и други лица, е съсобственик на фирмата „Озеро” за бизнес в изграждането и оборудването на вили. Различни членове на фирмата по-късно заемат високи постове при управлението на Путин. Николай Шамалов става акционер на „Банка Русия”, която през последните 15 години се превърна в една от най-влиятелните. Игор Ковалчук, съсобственик на ски курорта „Игор”, е най-големият акционер на тази банка.

Николай Шамалов има двама сина - Юрий, роден през 1970 г., и Кирил, роден през 1982 година. Те също преуспяват при управлението на Путин.

През август 2003 година Юрий според корпоративната му биография, става президент на „Газфонд”, гигантски инвестиционен фонд, контролиращ активите на пенсионерите от „Газпром”. Начело с Юрий като ръководител, „Газфонд” поема контрола върху „Газпромбанк”, банковото подразделение на "Газпром". Юрий е един от заместник-председателите на съвета на директорите на банката.

Фактически „Газфонд” придоби държавен актив и го превърна в частна банка, контролиран от хора, които имат стари връзки с Путин.

По това време Кирил Шамалов се изкачва по кариерната стълба със същите темпове. През 2002 година той е назначен за главен юридически консултант по външно-икономическата дейност на „Газпром” съгласно биографията му. Тогава той е едва на 20 години и още е студент в Санкт-Петербургския държавен университет. Три години по-късно Кирил Шамалов получава степен по специалността и става водещ юридически консултант в правния департамент на „Гапромбанк”, която тогава е още подразделение на „Газпром”. След това през юни 2008 година Кирил постъпи в „Сибур” като вицепрезидент по административната подкрепа за бизнеса.

През 2010 година „Газпромбанк” и „Газфонд” на Юрий Шамалов притежават 95% от акциите в „Сибур”. Същата година те се договарят да продадат „Сибур” на компания, която принадлежи на Кирил Тимченко и един от бизнес партньорите му Леонид Михелсон. Сделката е сложна, но „Газпромбанк” помсгс за осъществяването ѝ, като отпусна заем на Михелсон и Тимченко за финансирането поне на половината от покупката.

Накрая Михелсон получава 57,2% от „Сибур”, а Тимченко - 37,3%. Петима настоящи и бивши мениджъри на компанията взимат останалите 5,5 процента. Сред тях е и Кирил Шамалов. През 2014 година, съгласно отчета на „Сибур”, той увеличава дела си до 4,3%.

През март 2014 година Кирил напуска ръководния пост в „Сибур”, но запазва акциите и остава в съвета на директорите. Четири месеца по-късно, на 1 август, той регистрира нова компания, която е изцяло негова собственост - ООО Яуза-12.

Следващия месец Яуза-12 купува от Тимченко 17% от акциите на „Сибур”. Това позволява на Кирил да увеличи дела си в нефтохимическия гигант до 21,3 процента и да стане вторият по големина акционер в нея.

Във видеото Путин говори с директора на „Сбербак”, за възможността държавата да окаже допълнителна подкрепа на финансовата институция.

Коментари 170
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

170 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 33 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 1 час

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни