83

В ъв вторник Финландия официално се присъедини към НАТО и знамето ѝ се развя пред централата на военния блок в Брюксел - историческа промяна в политиката, предизвикана от руското нахлуване в Украйна, която бе посрещната от Москва със заплаха за контрамерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Присъединяването на Финландия, с което бе сложен край на седем десетилетия на военно необвързване на страната,

приблизително удвоява дължината на границата, която Организацията на Северноатлантическия договор има с Русия, и укрепва източния ѝ фланг, тъй като войната в Украйна продължава, без да се вижда решение.

"В продължение на почти 75 години този велик съюз защитаваше нашите народи и продължава да го прави и днес",

заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на церемонията. "Войната обаче се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към НАТО и да бъде част от най-успешния съюз в света".

На церемонията по издигането на националния флаг на Финландия военен оркестър изпълни националния химн на страната,

последван от химна на НАТО, посочва Би Би Си. Недалеч от официалното събитие малка група демонстранти, развяващи украински знамена, скандираха "Украйна в НАТО", напомняйки защо необвързаната Финландия поиска да се присъедини заедно с Швеция през май 2022 г.

По-рано Столтенберг отбеляза, че руският президент Владимир Путин е посочил противопоставянето на разширяването на НАТО на изток като едно от основанията за нахлуването в Украйна.

"Той получава точно обратното... Днес Финландия, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на алианса", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Финландският президент Саули Ниинистьо заяви, че най-значимият принос на Финландия към общото възпиране и отбрана на НАТО ще бъде защитата на собствената ѝ територия. Все още предстои значителна работа за координиране на тази дейност с НАТО, каза той.

"Това е велик ден за Финландия и искам да кажа, че това е важен ден за НАТО", заяви Ниинистьо на съвместна пресконференция със Столтенберг.

Кремъл реагира, че Русия ще бъде принудена да предприеме контрамерки. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия повишава риска от по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна.

Като се отказва от неприсъединяването, Финландия допуска опасна историческа грешка,

която ще влоши отношенията с Москва и ще наруши статута ѝ на фактор, укрепващ доверието в Балтийско море и в Европа като цяло, коментира руското министерство на външните работи. 

Би Би Си цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който предупреди, че Русия ще "следи отблизо"

какво се случва във Финландия, и определи разширяването на НАТО като "нарушение на нашата сигурност и националните ни интереси".

"Това вече е в миналото. Финландия се превърна в един от малките членове на НАТО, който не решава нищо, губейки специалния си глас в международните дела. Сигурни сме, че историята ще оцени тази прибързана стъпка", се казва в изявление на руското външно министерство, предаде Ройтерс.

"Ще засилим военния си потенциал на запад и северозапад",

заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от РИА Новости, въпреки че Русия вече изпитва затруднения да мобилизира сили срещу Украйна.

"Поздравявам целия народ на Финландия", каза на свой ред украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

"Руската агресия ясно доказва, че само колективните гаранции, само превантивните гаранции могат да бъдат надеждни".

Ерата на стратегическо неприсъединяване на Финландия започва,

след като страната отблъсква опита за съветска инвазия по време на Втората световна война и избира да поддържа приятелски отношения със своя съсед.

Нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. обаче накара финландците да потърсят сигурност в рамките на пакта за колективна отбрана на НАТО, според който нападението срещу един член е нападение срещу всички.

От края на Студената война преди три десетилетия Москва наблюдава последователни вълни на разширяване на НАТО, а въпросът беше спорен дори преди нахлуването в Украйна.

НАТО многократно е подчертавала, че е единствено отбранителен съюз и не заплашва Русия.

Москва твърди, че предоставянето на тежко въоръжение на Украйна от страните от НАТО след началото на войната доказва, че Западът се стреми да унищожи Русия.

Присъединяването на Финландия дава на НАТО значителен военен потенциал.

Тя е една от малкото европейски държави, които са запазили наборна армия през десетилетията на мир, опасявайки се от съседна Русия. Финландските сухопътни, военноморски и военновъздушни сили са обучени и оборудвани с една основна цел - да отблъснат всяка руска атака.

Асошиейтед прес припомня, че Финландия има 1340-километрова (832 мили) обща граница с Русия

и за разлика от повечето членове на алианса не е намалила разходите за отбрана и инвестициите в този сектор след края на Студената война.

"Те са обучавали и изграждали голяма армия в продължение на много години и поддържат това високо ниво на готовност. Финландия е и страна с изключително високо ниво на устойчивост, на готовност на цялото общество", каза Столтенберг.

Страната помага и за попълването на геополитическия пъзел на НАТО, като запълва голяма празнина в стратегически важния регион на Балтийско море в северната част на Европа.

Ройтерс цитира финландци, че влизането на страната им в НАТО ги е накарало да се чувстват по-сигурни.

Във Виролахти, близо до руската граница, 70-годишният пенсиониран инженер Илка Лансиваара, чийто баща е бил пилот от военновъздушните сили през Втората световна война, е окачил знаме на НАТО отстрани на къщата си. "Това е специален ден за Финландия. Сега зад нас стои (външна) сила, а не само нашите собствени сили".

В руския град Санкт Петербург, който се намира само на около 150 км от финландската граница, хора заявиха, че Финландия сама ще си създаде проблеми, като се е присъединила към НАТО.

"Смятахме я за братска страна от капиталистическия свят, най-близка до нас по дух,

по... взаимноизгодни икономически отношения. Сега обаче ще я смятаме за държава, която е недружелюбна към нас", казва мъж, представил се като Николай.

Миналата година Финландия и нейната съседка Швеция подадоха заедно молби за членство в НАТО, но кандидатурата на Швеция е блокирана от Турция и Унгария.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви пред репортери, че амбицията на страната е да стане член на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Анкара твърди, че Стокхолм укрива членове на "терористични групировки" - нещо, което той отрича - и поиска екстрадирането им като стъпка към ратификацията.

Унгария от своя страна е недоволна от шведските критики срещу резултатите на министър-председателя Виктор Орбан в областта на демокрацията и върховенството на закона.

При предаването на документа за присъединяване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън финландският външен министър Пека Хаависто заяви, че има много важна първоначална задача: "Задачата е да ви предадем за депозиране и нашата ратификация за шведското членство", съобщи Би Би Си.

Столтенберг вече каза, че най-важното е Швеция да се присъедини възможно най-скоро,

а финландският президент заяви, че очаква с нетърпение да посрещне скандинавската съседка на следващата среща на върха на НАТО в Литва през юли.

"Финландия е страхотен съюзник, много способен, споделя нашите ценности и ние очакваме безпроблемен преход

към полагащото ѝ се място на масата", заяви постоянният представител на САЩ при НАТО Джулиан Смит за британската медия.

Коментари 83
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

83 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 9 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 14 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 15 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона