11

Г ърция и Турция си разменят нападки няколко часа преди срещата за ситуацията в Либия. Турският президент Реджеп Ердоган отново се отдаде на агресивни забележки, преди да замине за Берлин, коментира в. „Катимерини“.

Той заяви, че Гърция се е побъркала, че не е поканена на срещата в Берлин, и каза, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предприема „грешни стъпки“, като покани за преговори в Атина фелдмаршал Халифа Хафтар, който се бори срещу признатото от ООН правителство на Либия начело на Либийската национална армия.

Според Ердоган Мицотакис поема в грешна посока в двустранните отношения с Турция, въпреки че самият той е разговарял с него на неотдавнашната среща на върха в НАТО.

Гръцкото министерство на външните работи отговори малко след Ердоган.

"Що се отнася до правилните стъпки, най-малко парадоксално е, че обичайният нарушител на международното право в нашия регион се опитва да дава уроци. Постоянна грижа за Гърция е предприемането на стъпки, които гарантират сигурността и стабилността в региона, а не разработването на политика чрез безпочвени и провокативни забележки", добавят от външното министерство, цитирано от БГНЕС.

Мирът в Либия - жизненоважен за Европейския съюз

По-рано днес пък, часове преди да бъде открита международната конференция за Либия на високо равнище в Берлин, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че мирът в Либия е жизнено важен за Европейския съюз.

"Време е да се укрепи примирието, спазването на оръжейното ембарго на ООН и да се започне отново политически процес", написа той в Twitter. 

"Именно от това се нуждае народът на Либия и то е жизнено важно за сигурността и стабилността на ЕС", добави Мишел. В текста той благодари на германския канцлер Ангела Меркел за организирането на форума.

Шарл Мишел ще участва в конференцията заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и първия дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Световните лидери се събират в Берлин, за да направят нов опит за тласък към мир в Либия, в отчайваща стремеж да се предотврати превръщането на обхванатата от конфликт нация във "втора Сирия". 

В преговорите участват представители на над 10 страни.

Основната цел на срещата е да накара чуждестранните сили, които имат влияние в региона, да спрат да се намесват във войната - било то чрез оръжие, войски или финансиране.

На първото подобно събитие от 2018 г., свързано със съдбата на либия, се очакват се и лидерите на двете враждуващи фракции – командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар и ръководителят на признатото от ООН правителство на Триполи Файез ал Сарадж.

В реч пред репортери преди да замине от Истанбул за Берлин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че срещата на върха може да бъде "важна стъпка по пътя към укрепване на примирието и политическо решение" в Либия.

Но силите на Хафтар преди преговорите блокираха износа на петрол от ключовите пристанища на Либия, осакатявайки основния източник на доходи на страната в знак на протест срещу решението на Турция да изпрати войски, за да стабилизира базираното в Триполи правителство на националното споразумение (ПНС).

Този ход подчерта опустошителното въздействие на чуждестранното влияние в кризата.

"Либия се нуждае спирането на всяка чужда намеса ", каза специалният пратеник на Организацията на обединените нации Гасан Саламе пред АФП.

ООН се надява всички страни да подпишат план за въздържане от намеса и да се ангажират с примирие, което да доведе до трайно прекратяване на военните действия, според проект на окончателно комюнике, предаде АФП.

Този документ също така призовава всички страни да се ангажират отново с многократно нарушаваното ембарго на ООН за оръжие и отваря възможност за вътрешнолибийски политически преговори в Женева в края на месеца.

Ако всичко върви по план, участниците в Берлин ще проведат вечерна пресконференция.

Но срещата на върха вече предизвика шумотевица, като няколко страни в региона се разпалват, защото не присъстват, включително Гърция, Мароко и Тунис.

Втора Сирия

Либия беше разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след въстанието, подкрепено от НАТО през 2011 г., в резултат на което беше убит диктаторът Муамар Кадафи.

От април миналата година войските на Сарадж в Триполи са подложени на атаки от силите на Хафтар.

При сблъсъците загинаха повече от 280 цивилни и 2000 бойци и разселиха десетки хиляди, докато на 12 януари не бе приложено крехко примирие, подкрепено както от Анкара, така и от Москва.

На последващи преговори в Москва, Сарадж се съгласи на трайно примирие, но Хафтер се оттегли без да подпише споразумението.

Въпреки че правителството на Сарадж е признато от ООН, мощни играчи застанаха зад Хафтар - превръщайки вътрешния конфликт във фактически прокси война, в която международните сили се бутат, за да осигурят собствените си интереси.

Притеснението се засили в международен план, след като Ердоган изпрати войски в Либия в началото на януари, за да подкрепи Сарадж.

Подчертавайки засегнатите залози, германският външен министър Хайко Маас заяви, че "трябва да направим така, че Либия да не стане втора Сирия".

Междувременно Сарадж отправи призив за международни "вйски за защита", ако Хафтар продължи да настъпва.

"Подобни сили за защита трябва да действат под егидата на Организацията на обединените нации. Експертите ще трябва да дадат съвет кой трябва да участва, като ЕС или Африканския съюз или Арабската лига", каза той пред в. "Ди Велт" в неделя.

Той също разкритикува ЕС, като заяви, че съюзът не е достатъчно активен по отношение на Либия.

"За съжаление ролята на ЕС досега беше много скромна ... въпреки че някои държави от ЕС имат специални отношения с Либия, ние сме съседи и имаме много общи интереси", каза той.

Съпричастност само на думи

Ердоган многократно призова Европа да застане обединена зад правителството на Сарадж, предупреждавайки, че падането на Триполи може да позволи на джихадистки групи като Ислямска държава или Ал Кайда да се прегрупират.

Той също предупреди, че по-нататъшните вълнения могат да подтикнат нова вълна от мигранти да се отправят към Европа.

За Турция падането на ПНС на Сарадж може да застраши споразумение за морска граница, подписано от двете страни. То дава на Анкара широки права над източното Средиземноморие, където неотдавнашното откриване на залежи от газ предизвика боричкания между крайбрежните държави.

Но Хафтар е подкрепен от най-отявлените регионални съперници на Турция - Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Ердоган също обвини Русия, че изпраща наемници в помощ на Хафтар, тъй като Москва се стреми да разшири влиянието си в региона.

Експертът по Либия в Международната кризисна група Клаудия Гацини заяви, че Берлинската конференция "може да бъде скромна стъпка напред" по пътя към мира.

"И все пак остава рискът, че някои участници просто ще говорят на дипломатическата инициатива, дори и да продължат да подклаждат война, от която имат полза.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 23 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 4 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI