12

“Вероятни са нови терористични нападения в Европа”, заяви днес директорът на Европол (правоохранителна организация на Европейския съюз) Роб Уейнрайт пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

По думите му има много сериозно повишаване на терористичната заплаха на континента.

Той добави, че европейската полицейска служба разполага с данни, че 10 000 души са заподозрени като "чуждестранни бойци" в Сирия и Ирак, като 2000 от тях са потвърдени чуждестранни бойци.

Европол има данни за 5000 европейци, които са пътували до сирийския фронт и 28 000 души, замесени в незаконна търговия с оръжие.

Роб Уейнрайт определи като ключов въпрос в борбата с тероризма обмена на информация на международно равнище.

Според него е необходимо Шенгенската информационна система да бъде подобрена и държавите да споделят антитерористичните си данни.

Директорът на Европол отбеляза, че след нападенията от 2008 г. в Мумбай европейските служби са се опасявали, че подобен сценарий ще бъде приложен отново.

По думите му атентатите в Париж от 13 ноември и свалянето на руския самолет над Синай дни по-рано са ясно изявление на "Ислямска държава", че може да нанася удари в международен мащаб.

Представител на Съвета на Европейския съюз съобщи, че на  извънредното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в петък, ще се обсъдят въвеждането на единен регистър за пътниците по въздух и подобряване на обмена на данни на финансовото разузнаване.

Министрите ще разгледат предложението на Европейската комисия за допълнителни мерки за контрол над продажбата и употребата на огнестрелни оръжия.

Ще бъде обсъден и въпросът за постоянен контрол на външните граници на ЕС и уеднаквяването на наказателното право по въпроса за радикализацията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@