15

С лед години на агония и тежки реформи, гръцката икономика най-накрая е на пътя към възстановяването, обяви в понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Състоянието  на публичните финанси вдъхва доверие и инвеститорите отново се чувстват уверени в перспективите пред Гърция, съобщи ОИСР, като представи доклад за страната. Но Атина все още трябва да се справи с последствията от кризата, започнала през 2010 г. - безработицата, бедността и неравенството, които остават високи, каза ОИСР.

След 3 години: Гърция се връща на финансовите пазари

Гръцка телевизия: Стандартът е по-висок в България

Гърците отново щурмуваха парламента

"След значителни реформи, възстановяването на Гърция от дълбоката икономическа депресия най-накрая набира сила", се посочва в доклада.

"Въпреки тези положителни тенденции, безработицата, бедността и неравенството остават високи, заплатите са ниски, инвестициите остават недостатъчни и производителността продължава да пада", като "публичната администрация все още е изправена пред важни предизвикателства в областта на ефективността и докато събираемостта на данъците се е подобрила, избягването на плащането им остава широко разпространено".

Безработицата в Гърция, която е най-висока в еврозоната, ще намалее постепенно до 20,4% през 2018 г. и 19,4% през следващата година, прогнозират от ОИСР.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия каза пред репортери в Атина, че гръцката икономика е на път да нарасне с 2,0% през тази и с 2,3% през 2019 г.

"Това е историята на вашия успех и на гръцкия народ", заяви Гурия на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Гърция е предприела "най-амбициозната програма от реформи, които сме виждали през последните години", добави Гурия, "програма, която започва да работи".

"Въпросът за дълга трябва да бъде разгледан от институциите", поясни той по повод текущите преговори за дългове с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Финансовите министри от еврозоната в петък поставиха двумесечен срок, за постигане на споразумение за излизане на Гърция от спасителните финансови програми.

На правителството в Атина предстои да извърши още реформи, включително и приватизация на редица дружества. Гърция ще даде пълен отчет за свършеното на 21 юни в Брюксел.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@