74

Е вропейският съюз не успя да намери златната среда в отношенията с Русия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

САЩ повдигнаха обвинения срещу още 13 руснаци за намеса в изборите

Радев повтори: Санкциите срещу Русия не помагат, само вредят

„През изминалите десетилетия ЕС така и не успя да намери златната среда в отношенията с нашата страна. През 90-те години доминираше представата за Русия като „ученик“, който трябва методично, въпреки възраженията, да бъде обучаван по западните стандарти."

Русия ЕС санкции
Русия ЕС санкции Източник: Thinkstock/Guliver

Според него днес в ход е ирационалният мит за „всемогъщата руска заплаха“, чиито следи се опитват да намерят навсякъде: от Брекзит до референдума за независимост в Каталуния“, отбеляза той.

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Лавров подчерта, че „двата стереотипа са дълбоко погрешни и говорят за липсата на здрав разум и разбиране“ на Русия. „Отбелязваме, че в Европа расте броят на тези, които изпитват дискомфорт във връзка с аномалната ситуация, създала се в нашите отношения.

 

„Авторитетни експерти открито признават, че зад демонстрацията на видимото единство по отношение на Русия, ЕС е принуден да се разплаща с „дипломатическа парализа“, добави той.

Лавров посочи, че Москва не е променяла своя подход за сътрудничество с ЕС и би желала да го види сплотен. Страните-членки „сами трябва да определят как да развиват своите икономики и външнополитически връзки, например, как да задоволяват своите нужди от енергийни ресурси: от прагматична, търговска позиция или под влиянието на политически и идеологически съображения“, заключи той.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@