Румънският парламент не разреши наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта
Виктор Понта   
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

Д олната камара на румънския парламент отхвърли искането на главния прокурор за започване на наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта, предаде Аджерпрес.

На 5 юни прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията обявиха, че Понта е заподозрян в корупция, включително като съучастник в укриване на данъци от 2007 до 2008 г., докато е бил депутат. Понта е заподозрян още в конфликт на интереси и пране на пари. Президентът Клаус Йоханис призова премиера да подаде оставка, но той отказа.

Юридическата комисия на Камарата на депутатите изготви вчера доклад, в който се препоръчва искането на главния прокурор да бъде отхвърлено. Този доклад бе подложен днес на гласуване в пленарна зала и получи

231 гласа срещу 120.

Премиерът Понта коментира, че това е един „нормален резултат“, съобщава Аджерпрес. „Искам и вярвам, че парламентът и правителството имат задължението да спазват конституцията и да защитават най-вече другите“, каза още той.

Президентът Йоханис критикува решението на депутатите и

обвини парламент, че се е превърнал в щит за Понта

и че оставката на премиера е решението за изход от кризата. В изявление на президентската администрация се посочва позицията на президента, че парламентът не би трябвало да възпрепятства акта на правосъдие. „Съжалявам, че днес управляващата коалиция наложи едно решение в обратна посока. Съжалявам същевременно, че парламентът се превърна в щит за лицето Виктор Понта“, посочва Йоханис. Според него това е „доказателство за максимална безотговорност и предизвикателство по адрес на гражданите“. Йоханис отбелязва, че парламентарното мнозинство пречи на правосъдието да си свърши работата, а парламентаристите от мнозинството са готови да унищожат институцията на парламента и да засегнат имиджа на Румъния, за да спасят политически едно лице.

„Парламентарното мнозинство отказва да приеме сигнала, отправен от гражданите, който бе много ясен: стоп на корупцията“, отбелязва Йоханис и допълва, че гражданите искат политика, която се прави прозрачно и отговорно.

По-рано днес Понта обясни, че е обмислял да подаде оставка, след като бе информиран за разследването, но е

решил да остане, за да осигури политическа стабилност в страната,

предаде АП. Премиерът подчерта, че оставка на неговото правителство би причинила „политическа криза от три, четири, пет месеца“.

Понта заяви още, че ще сътрудничи на прокурорите и отрече да е извършил нещо нередно. Той посочи, че ако беше министър, щеше да подаде оставка.

Премиерът заяви, че очаква да оцелее след вота на недоверие, внесен от опозицията, който ще се гласува в петък, допълва Ройтерс. Според Понта с гласуването в петък ще бъде сложен край на продължилата една седмица политическа криза. „Обменният курс на леята, всички данни, които се отнасят до доверието на инвеститорите в Румъния, трябва да бъдат променени, затова е много важно да покажем, че не става дума за дългосрочна криза“, заяви Понта пред журналисти.

Днешното гласуване е основна тема на медиите в Румъния.

Откакто бе обвинен, премиерът не прави нищо друго, освен да

търси подкрепа както в партията, така и в парламента,

пише „Адевърул“. Мнозинството на неговата Социалдемократическа партия (СДП) в юридическата комисия на Камарата на депутатите веднага се задейства и повика премиера на изслушване няколко часа по-късно. Понта се защити за няколко минути, което бе достатъчно за депутатите юристи да отхвърлят искането на главния прокурор за започване на наказателно преследване, пише вестникът.

Според изданието Понта е искал да уреди проблемите си с правосъдието гласуването на вота на недоверие срещу кабинета, като целта на това бързане е колкото е възможно да се намалят атаките срещу него. Мнозинството на СДП ще го спаси от наказателно преследване, а Понта ще може да каже, че е бил в ръцете на парламента, който е гласът на народа, пише „Адевърул“, като се позовава на източници от СДП.

Също вчера Понта свика в Букурещ всички важни лидери на управляващата партия, за да им покаже, че няма от какво да се страхуват по отношение на оставането на власт на СДП, въпреки повдигнатите му обвинения. След заседание от два часа и половина Понта получи подкрепата на всички социалдемократи без изключение, пише „Адевърул“. За да бъде сигурен, че никой няма да надигне глас на заседанието, Понта бе поканил лидерите на партиите от управляващата коалиция Габриел Опря, Калин Попеску Таричану и Даниел Константин, които увериха СДП в своята лоялност, пише „Адевърул“.

Същевременно премиерът заплаши опозицията с репресии,

ако призовават хората на улицата, за да протестират срещу правителството, пише „Путеря“. Понта призова съпредседателите на опозиционната Национално-либерална партия да проявят разум и „да не палят страната“. В противен случай, каза премиерът, ще се обърнем към главния прокурор, за да приложи съответните предвиждания от Наказателния кодекс. На практика Понта заплаши либералите с 10-20 години затвор, защото става дума за националната сигурност, пише „Путеря“, като анализира члена от НК, на който се позова Понта.

Министърът на правосъдието Роберт Казанчук също заплаши лидерите на опозицията, като отбеляза, че „организирането на незаконни политически прояви с цел възпрепятстване на упражняването на власт от парламента или правителството може да доведе до понасяне на наказателна отговорност“.

В. „Ромъния либера“ определя тези заплахи като

„първа крачка към диктатура“.

В коментар, озаглавен „един копи-пейст (copy-paste) Чаушеску“ вестник „Гъндул“ посочва, че Понта е болен от власт и заплашва със затвор хората, които се осмелят да излязат на улицата, за да поискат оставката му. Подобно на Николае Чаушеску, Понта не иска да си тръгне, ако не бъде „отхвърлен“ от неговото Велико Национално събрание, пише „Гъндул“.

Положението с румънския премиер, заради предявените му обвинения, привлече вниманието и на партньорите на Румъния в ЕС. Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол коментира: „Неприемливо е премиерът на една страна да заплашва мирни протестиращи с наказателни санкции“. Той каза още, че представителите на правителството не би трябвало да използват парламентарното мнозинство за собствени цели.

Лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер поиска вчера ситуацията с румънския премиер да бъде обсъдена в Европейския парламент, а председателят на ЕП Мартин Шулц предложи това да стане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, пише „Гъндул“.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите