66

Р усия трябваше да предвиди сериозните геополитически промени в света след обединението на Германия, но прояви некомпетентност, каза руският президент Владимир Путин и окачестви това като „едностранно предаване на позиции”.

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Путин се пошегува: Обиден съм, че не съм в „кремълския списък“ на САЩ

„Ние не само

допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си,

изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на съществуването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или най-много, както ни казваха по онова време, тя няма да се разширява”, каза Путин в интервю за документалния филм „Миропорядок 2018“ („Световен ред 2018”).

„Това не се случи, защото стана ясно, че зад етикета на идеологическото противопоставяне още се води геополитическа борба”. Путин напомни, че по-късно имаше две вълни на разширяване на НАТО на Изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан.

Това е станало изведнъж и напълно неочаквано за Русия, „но то трябваше да се очаква, а ни

проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции”.

Путин изтъкна, че по онова време много съюзници на ГДР от западния блок са изразявали съмнения или несъгласие с обединението на ГДР и ФРГ, мнозина в САЩ също са се съмнявали.

„Но не и Русия. Русия вярваше, че ако германците искат да се обединят, би било контрапродуктивно, вредно и несправедливо да се намесва в това и тя безкористно допринесе за обединението“, каза той. „Кредитите, които получихме, бяха сълзи“, обобщи Путин.

Според държавния глава на Русия включването на всички в списък с врагове и налагането на санкции е „признак на слабост“. Той каза това по повод американските санкции срещу Иран и КНДР.

Путин смята, че

антируските санкции имат за цел да ограничат Русия.

Президентът е на мнение, че това е нелоялна конкуренция, но признава, че такива методи са били използвани и преди. „Санкциите са много стар, ако не и древен инструмент, който се използва от мнозина, в това число от американските партньори“, каза руският лидер.

„Винаги е било така – щом Русия стана силна, мощна държава, започна и паниката сред нашите партньори, които винаги правят опити да ограничат политиките на Русия. Това е начин за конкуриране – незаконен, нечестен, но е така“, каза Путин, добавяйки, че това също е и „опит за противодействие на отбранителните способности на страната ни“.

В същото време президентът не е съгласен с мнението, че Русия може би е по-добре да се хареса на Европа, отколкото на САЩ. „А какво могат да направят те? Те са толкова зависими вътре в Европейския съюз. Не могат да направят нищо самостоятелно“, смята той.

Попитан

дали все пак има останали независими играчи в световната политика,

Владимир Путин отговори кратко: „Има още няколко страни, но аз не мога да отговарям за тях“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@