15

В се още няма окончателно решение на спора за името между Македония и Гърция, но двете страни са решени да продължат да работят, докато не се намери решение, заяви днес в Ню Йорк посредникът на ООН в преговорите между двете страни Матю Нимиц след разговори с първите дипломати на страните Никола Димитров и Никос Кодзияс.

„Както знаете, имахме срещи и вчера, и днес, говорихме ден и половина. Въпросите са добре формирани и точни. Мога да кажа, че това бяха преговори, по които работихме много“, каза Нимиц след срещата с двамата министри.

Посредникът подчерта, че Димитров и Кодзияс заминават за Брюксел, където ще продължат преговорите.

Той добави, че въпреки че все още няма окончателно решение, двете страни са готови усилено да работят, за да го намерят.

„Преговорите са значително засилени, като и за двете страни има важни позиции, а инационалните им интереси са под въпрос. Двете страни признават значението на постигнатото и са решени да го завършат“, добави Нимиц.

Гърция отхвърли името за Македония, Скопие отговори

Консултации в Македония и в Гърция за новото име

На въпроса, дали ще се срещне с премиерите на Македония и Гърция, Матю Нимиц заяви, че често разговаря с министрите , а с премиерите добре се познават и се надява да успеят да намерят решение.

Димитров и Кодзияс разговаряха с посредника Нимиц близо шест часа вчера, а днес преговорите продължиха около два часа.

Новото име на Македония - първото в света, кой е "за" и "против"

Преговорите за името на Македония в задънена улица

„От Нимиц очакваме неговата мъдрост по време на преговорите“, казва ръководителят на гръцката дипломация и обяснява, че преговорите са разделени на две части, тези между министрите на външните работи, които обсъждат основните политически въпроси и между техническите групи.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче днес обяви, че Гърция няма да участва в преговорите.

„Няма да дадем името Македония, както някои твърдят, че ще вземем нещо, което беше дадено преди 70 години“, каза Ципрас.

Това са петте варианта за име на Македония

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Ципрас смята, че името без съмнение е "позоваване на древния гръцки свят и голямото културно наследство на гръцката Македония", а в преговорите Атина се стреми това да си върне всичко това. Нещо, което според Ципрас "не е лесно".

Гръцкият премиер допълни, че е време двете страни да съществуват заедно, да си сътрудничат и да живеят в мир в полза на целия регион. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@