32

Н икога преди големите градове в Германия не са били по-привлекателни. "Жителите на Берлин, например, от няколко години нарастват с по 40 хиляди годишно", посочва пред  "Дойче веле" (Deutsche Welle) експертът по недвижими имоти Михаел Фойгтлендер от Института за германска икономика в Кьолн. Подобно е положението и в други германски метрополии - жилищната площ в тях не достига, а цените на жилищата и наемите растат неудържимо.

Рекорден брой места в Германия, а много българи са на социални помощи

Германия се къпе в пари

Български роби за евтино месо в Германия

Кои са печелившите и кои губещите, е ясно - докато наемателите в големите градове плащат през последната година 9 на сто повече за новонаето жилище, инвеститорите в недвижими имоти взимат добри печалби. Луксозни апартаменти в центъра на Берлин обещават например годишен доход от над 10% при лихви по депозитите в банките около 0,10%. Да се намери жилище на прилична цена е почти невъзможно. А това застрашава социалния мир в страната.

А тенденцията на поскъпване на имотите привлича в Германия много чужди инвеститори. Строителни парцели вече почти не могат да се намерят в градовете, те са като новото злато. Цифрите го доказват - между 2011 и 2016 г. цената на земята в регулация се е вдигнала средно с 27 на сто. В предпочитани градове като Берлин, Мюнхен и Франкфурт цените са многократно по-високи. А когато цената на парцелите е висока, строителството на нови жилища намалява. Според икономистите, на пазара в Германия в момента има недостиг от близо един милион жилища.

Кой определя цената на земята?

От повишаването на цените на земята обаче не винаги печели "правилната" страна. Жилище в центъра на Берлин струва значително повече, отколкото в някой структурно по-слаб регион, защото, за разлика от него, столицата е благоустроена с държавни средства. Когато даден град разполага с метро, музеи, театър и болници, цената на недвижимите имоти се повишава, отчита икономистът Дирк Льор. Прокара ли се нова линия на градския транспорт в близост до жилището, неговата цена се вдига, макар че собственикът му не е вложил никакви средства в това. 

Дирк Льор от университета в Трир е изчислил, че тези доходи, получавани от собственици на имоти с отлично разположение в Германия, които обаче не са направили никакви вложения, възлизат на 150 милиарда евро годишно. Така държавата губи, а печалбата отива в джобовете на частни лица или на международни инвеститори.

Моделът "Улм"

Как може да се реши този проблем, показва примерът на град Улм. В него се е наложила алтернативна поземлена политика. Експертът Улрих Золднер пояснява: "Градската община изкупува предварително за десетилетия напред площи, които след време решава как точно да използва - за замени, за градски проекти или за изграждане на индустриални и жилищни зони".

През 2017 г. град Улм е инвестирал 33 млн. евро в закупуването на нови парцели. В 16 бъдещи жилищни зони екипът на Золднер вече е закупил толкова парцели, че може да пристъпи към следващата стъпка. "Важното е, че при нас строителният план влиза в законна сила едва когато са закупени всички парцели. Не преди това", посочва експертът.

Конкретно това означава, че в Улм само общината може да купува парцели - на цени, определени преди това от експерти. Частният инвеститор не може да препродава на по-висока цена придобития парцел. Ако земята не се използва по предназначение, специална клауза задължава връщането ѝ на градската управа. И това слага край на спекулативните сделки с имоти.  

За наемателите в Улм това пък означава, че общината има голямо влияние върху оформлението на новите жилищни райони. В новозастроени жилищни райони инвеститорите са задължени да предлагат съответно най-малко по 30% жилища на изгодна цена. По този социално справедлив начин в Улм междувременно се стопанисват около 4 500 хектара земя, което е една трета от общата площ на града. Затова Улм просто не познава жилищни кризи като тези в Берлин, Франкфурт или Мюнхен. Макар че като университетски град е привлекателен и за много високотехнологични фирми.

Правителството на провинция Баден-Вюртемберг междувременно е обявило Улм за образец за развитие и на другите населени места. Германия обаче е много далеч от това да приложи модела "Улм" на федерално ниво.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@