15

Н АТО одобри тренировъчна мисия в Ирак. Контингентът на НАТО се пренасочва от бойни операции към обучение на местните военни части. Това обяви  генералният секретар на алианса Йенс Солтенберг по време на двудневната среща на министрите на отбраната от Алианса.

Столтенберг: Македония в НАТО веднага с новото име

Мъжът, който съди НАТО, заради избити съпруга и деца

Решението е отговор на молба към НАТО от военният министър на САЩ ген. Матис.

Акцентите в срещата бяха и Командния център на НАТО, усилията за осигуряване на стабилност извън границите, както и справедливо разпределение на разходите.

Адаптирана командна структура ще постави по-голям акцент върху морската сигурност, логистиката и военната мобилност и кибернетичната отбрана.

Министрите се съгласиха да създадат ново командване на съвместните сили за Атлантическия океан, което да помогне за опазването на морските линии на комуникация между Северна Америка и Европа, както и ново командване за логистика, укрепване и военна мобилност.

През юни министрите ще се координират необходимите срокове, местонахождения и повишаване на нивото на персонала.

 

Споделянето на тежестта също беше ключова тема на дискусията. До 2024 г. 15 съюзници се очаква да похарчат 2% от своя БВП или повече за отбраната. "Ние се движим в правилната посока и аз очаквам с нетърпение още по-голям напредък през следващите години", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг

Към срещата се присъедини и върховният представител на ЕС Федерика Могерини и представители на Финландия и Швеция за обсъждане на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

"Ние сме поели ангажимент да засилим сътрудничеството си във връзка с военната мобилност, кибернетичната отбрана и борбата с терористичните заплахи", подчерта главният секретар на НАТО.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@