23

В парламента на Македония 69 депутати гласуваха „за“, и един „против“ закона за ратифициране на Договора за името.

Законът веднъж вече беше подкрепен от депутатите, но президентът Георге Иванов отказа да го подпише.

Както и при предишното гласуване опозицията, която оценява договорът като капитулация на Македония, не присъства на гласуването.

Меркел даде зелена светлина за Македония

Македонският парламент одобри договора с Гърция за името

В обръщение към депутатите външният министър Никола Димитров се спря на указанията на президента да не подпише закона. Дипломатът каза, че уникалността на македонската идентичност и език не е застрашена.

„Окончателното споразумение не само че не застрашава македонската идентичност, а я потвърждава както никога досега.

На практика договорът ще донесе установяване на идентичността и ще преодолее вечната борба за езика, идентичността, ще влезем в ЕС, ще печатим документите си на македонски език с македонски превод”, каза Димитров.

Исторически момент - подписаха договора за Македония

Той допълни, че според законите след това гласуване президентът е длъжен да подпише указа.

По отношение на изказването на Иванов, че международните споразумения се подписват само от президента на страната, Димитров каза, че международни споразумения от името на Република Македония могат да бъдат сключени и от правителството на Република Македония.

Като илюстрация външният министър посочи, че според документацията на МВнР от независимостта досега, парламентът е ратифицирал 897 международни споразумения, от които само пет са сключили от президент на Република Македония.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Той призова за правилното и истинско тълкуване на член 3 относно международните договори, кой може да сключва международни споразумения от името на Република Македония.

Партията на Зоран Заев: Македония получава покана за НАТО на следващата среща на върха

Македония и Албания започват преговори за присъединяване към ЕС догодина

Според Димитров забележката от страна на президента, че договорът разпространява страх и че води до присъединяването на Македония към Гърция, е неправилна.

“Това е напълно юридическо неиздържано, защото Македония е поела задължение да участва в ООН и да подпише Временното споразумение от 1995 г. Министърът добави, че споразумението с Гърция отваря врати на страната за членство в ЕС и НАТО и това само потвърждава "нашата независимост и нашата държава ", посочи той.

„С досегашните преговори Македония беше в състояние на зависимост.

Де факто споразумението ни изважда от тази зависимост и ни поставя в условия на независимост. Време е да разберем интересите на родината и всички трябва да сме заедно за интересите на родината“, заключи Димитров.

Разбраха се: името е Република Северна Македония

Реакциите след новото име на Македония

Хиляди македонци поискаха предсрочни избори с протест

 Първият председател на парламента на Македония Стоян Андов заяви, че при второто успешно гласуване в парламента Законът за ратифициране на договора за името е вече приет.

Това според него не оставя никакво пространство пред президента на страната Георги Иванов – според конституцията той трябва да го подпише.

Андов заяви, че, ако Иванов реши да не направи това, председателят на парламента

Талат Джафери няма да има друг избор, освен да сложи подпис и законът да влезе в сила.

Според него заплахите с криминални обвинения не бива да плашат настоящия председател на парламента. Президентът Иванов прибягна до т.нар. „джобно вето“ със Закона за езиците, който въпреки че бе гласуван два пъти от Парламента, чака подписването му от месеци. 

Депутатът от коалицията, начело на която е СДСМ, Ферид Мухич каза, че няма да гласува против закона, а ще се въздържи.

Последната дума по договора ще имат македонците, които ще гласуват на референдум през есента.

Пълното осъществяване на споразумението ще отнеме месеци и то подлежи на референдум в Македония и парламентарен вот в Гърция. Ако всичко върви както е планирано, споразумението ще отвори пътя за Македония да започне преговори за присъединяване с НАТО и ЕС. Опоненти на споразумението от двете страни на границата проведоха досега серия протести.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@