62

Г ърция е изправена пред проблем с ликвидността и

се нуждае от сътрудничеството на европейските кредитори, за да продължи да плаща заплати и пенсии

и да погасява задълженията си, заяви гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис, цитиран от Ройтерс. 

„Не сме получили никакви траншове (по кредитното споразумение) от август 2014 г., а изпълняваме всичките си задължения“, каза Драгасакис късно снощи пред гръцката телевизия „Алфа“. 

„Има граници... Разбира се, ние имаме проблем с ликвидността по причината, която споменах. Имаме задължения, които за да изпълним, се нуждаем от добро сътрудничество с европейските институции“, каза още вицепремиерът. 

Същевременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди, че

финансовата ситуация в Гърция е „опасна“

и че страната се нуждае от два до три милиарда евро в краткосрочен план, за да избегне банкрут. „Времето е малко“, каза Шулц пред германското радио „Дойчландфунк“. 

„Така че би било добре Гърция да изпълни задълженията, които прие, и тогава парите ще дойдат“, посочи още той. 

Рисковете за провал на преговорите на Гърция с нейните партньори и кредитори остават високи, смята „Дойче банк“. 

В анализ, цитиран от гръцкия в. „Вима“, банката се спира на три възможни сценария за Гърция, в единия от които тя не изключва вероятността в крайна сметка на референдум да бъде подложено едно „нежелано“ споразумение, наложено на страната от институциите. 

„Дойче банк“ изтъква незначителния напредък на преговорите на Гърция с кредиторите, а също

влошаването на нейните отношения с Германия

и откритите разногласия между двете страни по редица въпроси, като се започне от исканите от нея военни репарации от Берлин и се стигне до проблема с миграцията. 

Банката смята, че тези разногласия не спомагат за създаване на консенсус в обществото на двете страни и че това става в момент, когато рязко се наблюдава влошаване на финансовото състояние на Гърция. 

В първия сценарий за Гърция „Дойче банк“ прогнозира, че ако преговорите на страната с нейните кредитори се провалят и ако гръцкото правителство изпадне в несъстоятелност да обслужва дълга, Европейската централна банка е възможно да спре кранчето. Тогава с Гърция трябва да започнат нови преговори – от нова база, при това в напрегната политическа и икономическа среда. 

Вторият сценарий се пита дали, ако се стигне до споразумение за Гърция, то ще получи подкрепа от двете партии, участващи в правителствената коалиция – СИРИЗА и „Независими гърци“, а също и от Лявата платформа, фракция в СИРИЗА. 

Ако обаче това споразумение мине през парламента заради подкрепа от страна на трите опозиционни партии – Нова демокрация, ПАСОК и „Потами“, то би могло да изложи на риск правителствената коалиция, да доведе до нейното разпадане и до формиране на нова коалиция, а в най-лошия случай и до нови избори. 

Третият сценарий предвижда „нежеланото“ от кабинета Ципрас споразумение да бъде последвано от референдум. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@