52

Е вропейската комисия представи днес план за привеждане на инфраструктурата в ЕС в съответствие с изискванията за бързо разполагане на военни сили.

Запазването на мира и сигурността на европейските граждани е най-важната задача, коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. По нейните думи подобряването на инфраструктурата ще улесни предотвратяването на кризи, изпълнението на мисии и бързия отговор при възникване на предизвикателства.

ЕК предлага до средата на годината Европейската служба за външна дейност и Военният секретариат на ЕС да подготвят изискванията за промени в европейската инфраструктура.

До следващата година се предвижда ЕК да набележи частите от инфраструктурата, подходящи за преместване на военно оборудване, както и необходимите подобрения на съществуващата инфраструктура, като височината или товароносимостта на мостовете.

Ще бъде изготвен списък с приоритетни проекти. Необходимите допълнителни средства за тези проекти ще бъдат предвидена в следващия многогодишен бюджет на ЕС.

ЕК, Европейската служба за външна дейност и Европейската агенция по отбрана ще работят в тясно сътрудничество с държавите в ЕС за ефективното изпълнение на тези действия, при пълно зачитане на суверенитета на държавите по отношение на тяхната територия и националните процеси за вземане на решения. Сътрудничеството и съвещанията с НАТО ще продължат за осигуряването на съгласуваност, се посочва в съобщението на ЕК.

В края на миналата година НАТО съобщи, че инфраструктурата в държавите от алианса, които са принадлежали към Варшавския договор, не отговаря на днешните изисквания. Пактът уточни, че сътрудничи с ЕС, за да може тези съюзници да отговарят на изискванията за пътища, железопътна мрежа, пристанища и летища. Необходимо е да има възможност за бързо движение на тежко въоръжение, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В предварителна информация Франс прес посочва, че планът на ЕК е създаване на "военен Шенген", за да улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз, за който сега има редица административни формалности и липса на инфраструктура.

Цитиран е европейски диполмат, който посочва, че "предложенията имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия". "Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен", добави той.

Започна се, гонят руски дипломати от ЕС и Америка

Захарова: Това е операция на НАТО да демонизира Русия

"Имаме нужда от военно шенгенско пространство. Руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия. Ние трябва да можем да се придвижваме също толкова бързо, ако не и по-бързо, за да струпваме войски срещу потенциален неприятел, за да сме способни на възпиране", каза неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа.

Планът е в изпълнение на отбранителната стратегия, няма "военен "Шенген",

заяви днес еврокомисарят по транспорта Виолета Булц.

Тя отбеляза, че до 2030 г. ЕС е готов да вложи 500 милиарда евро в завършването на деветте основни транспортни коридора на континента. По нейните думи днешното предложение цели да се изготви списък, съставен от държавите от ЕС, който ще съдържа "дупките" на тяхна територия в цялостната европейска транспортна схема. Засега не е известно колко ще струва запълването на тези празноти. Булц уточни, че проектирането на коридорите е завършило преди четири години.

Пет държави от ЕС не членуват в НАТО, но нуждата да бъдат готови при необходимост е еднаква за всички в Общността, уточни еврокомисарят. Не трябва да бъдем изненадвани при настъпването на определени събития. Светът е непредвидим, ставаме напоследък свидетели на много промени, добави Булц.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@