16

С решението за Турция, прието вчера в Съвета по общите въпроси, ЕС декларира, че няма да спази споразумението от 18 март за бежанците. Това заяви днес в „Туитър” турският министър по европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик.

Според него решението за Турция е показател за двуличието и предубедеността на Европейския съюз.

„Анкара не приема опитите за обвързване на процеса на евроинтеграцията на Турция с някакви нови условия в светлината на концепцията за разширяването на ЕС. Подобни решения не могат да попречат или променят статута на Турция като страна кандидат за член на ЕС“, пише Челик.

Нещастната участ на мигрантите – от Европа до САЩ

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Брюксел свиква спешна среща на върха заради миграцията

В заключителния документ от вчерашното заседание на Съвета на ЕС се посочва, че „Турция се отдалечава от ЕС, преговорите за членството практически в задънена улица и е невъзможно да се разглеждат отваряне или затваряне на нови глави“. Подчертано е, че работата по актуализирането на Митническия съюз е спряно. Освен това Съветът е особено разтревожен заради продължаващото и смущаващо отстъпление от върховенството на закона и фундаменталните права, в т.ч. свободата на изразяването.

Турският министър по европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик смята, че документът е пълен с противоречия, много далеч е от истината и показва липсата на визия.

„След опита за преврат от 15 юли 2016 г. Турция не получи очакваната подкрепа на страните от ЕС и вместо това те продължават да подлагат на критика мерките, които прилагаме срещу тероризма. Точно след финала на изборите у нас, когато започваме нова ера на реформите с въвеждането на президентската система на управление, този документ показва колко Европа е предубедена към Турция”, посочва Челик.

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

ЕК иска Турция, с Ердоган, да остане партньор на ЕС

„От една страна, в него се изразява тревога за върховенството на закона, но от друга, никой не коментира двамата гръцки военни и гражданите на ЕС, предадени на турската съдебна система. ЕС ни призовава за съвместни действия в сферата на външната и политиката по сигурността, но членовете му не изразяват последователно и хуманно отношение във връзка с трагедии като тази в Палестина. Страните, които демонстрират политика на сдържаност срещу зверствата на Израел, не могат да ни дават уроци”, категоричен е Челик.

Според него не е възможно да се възприеме сериозно подходът на ЕС, основан на елементарната солидарност на съседите, когато става дума за отношенията между Турция и Гърция, и за Кипърския въпрос. Той определя европейския подход като пристрастен, несправедлив и далеч от обективността.

Челик подчертава, че с вчерашния си заключителен документ ЕС се отказва от ангажиментите си по сделката за бежанците и няма да ги спази. ЕС се ръководи само от личния си интерес в областта на тероризма, транспорта, енергетиката и не вижда в Турция ключов партньор.

Според Челик е абсурдно именно държави, в които управляват крайно-десни, да твърдят, че Турция се отдалечава от ЕС. По думите му позицията на Австрия се е превърнала в общоевропейска.

„Ние искаме да бъдем член на ЕС, който представлява Европа на ценностите, но не и на съюз, в който крайната десница е на власт”, пише Йомер Челик.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@