299

В руския Източен военен окръг започват най-големите военни учения в историята на Русия след Студената война. Около 300 хил. военнослужещи ще участват в ученията в източната час на Сибир.

Във „Восток-2018“ ще участват още над 1000 самолети, хеликоптери и дронове, 36 000 танкове, бронетранспортьори и други бронирани машини и 80 кораби и помощни съдове, съобщи руското министерство на отбраната.

Ученията ще продължат до 17 септември. В тях участват и военни части от Китай и Монголия,

като от страна на Китай ще участват 3200 военнослужещи. Последното руско учение със сходен мащаб се е провело през 1981 г. по време на Студената война, но „Восток-2018“ ще включва повече военни.

Ученията започват в момент на засилено напрежение между Русия и НАТО. Отношенията между тях се влошиха, след като Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ученията са оправдани предвид „агресивното и неприятелско“ отношение към Русия.

Какво ще се случи на ученията?

Във вторник и в сряда ще се проведат планирането и подготовката на ученията, а действителните операции ще се проведат в следващите пет дни. Те ще се случат на пет тренировъчни терени, четири авиационни бази и области в Японско море, Беринговия пролив и Охотско море.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Ученията няма да се приближават до спорните Курилски острови на север от Япония, уточняват от руска страна. Мащабът на „Восток-2018“ е еквивалентен на силите, разгърнати в една от големите битки от Втората световна война.

През миналата година се проведе съвместно учение с по-малък мащаб между Русия и Беларус.

Защо сега?

Президентът Владимир Путин превърна в свой приоритет военната модернизация, включително новите ядрени ракети. Смята се, че въоръжените сили на Русия разполагат с общо около един милион души персонал.

Един руски депутат и полковник от резерва Франц Клинцевич каза: „Удобно е за Запада, че нашите звена и щаб не разполагат с бойни умения и координация, но времето се е променило, сега имаме различно отношение към готовността за битка“.

Как и защо участва Китай?

Китайското министерство на отбраната говори за задълбочаване на военното сътрудничество и за „засилване на способностите на двете страни да реагират съвместно на различни заплахи за сигурността“, без да посочват тези заплахи. Министерството потвърди, че в учението ще участват 3200 нейни войници и над 900 бройки военна техника.

Дмитрий Песков каза, че участието на китайските звена във „Восток-2018“ показва, че Русия и Пекин си сътрудничат във всички области. През последните години те задълбочиха военното си сътрудничество и по време на тези тренировки те ще имат съвместен щаб. Той контрастира с годините на Студената война, когато СССР и Китай бяха съперници за глобалното комунистическо ръководство и се сблъскаха на границата си в Далечния Изток.

Монголия не предостави подробности за участието си.

Какво каза НАТО?

Говорителят на военния алианс Дилън Уайт заяви, че НАТО е бил информиран за „Восток-2018“ през май и ще го наблюдава. Той каза, че „всички нации имат право да упражняват въоръжените си сили, но е от съществено значение това да става по прозрачен и предвидим начин“.

„Восток-2018“ демонстрира фокусът на Русия върху тренировките за мащабен конфликт, който се вписва в модела, който сме виждали от известно време: по-агресивна Русия, която значително увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие“, добави той.

Вижте още:

Генерал: САЩ няма защита срещу оръжията на Русия и Китай

Британски генерал: Може да нямаме избор за война с Русия

Ето как Русия може да удари „катастрофално” Запада

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@