49

З аконодателите от Общокитайското събрание на народните представители гласуваха за отмяна на ограниченията за заемане на президентския пост в страната, което отваря пътя за пожизнено управление на държавния глава Си Дзинпин, предаде АФП.

Си Дзинпин вече е значим колкото Мао Дзедун

Големи промени и култ към личността идват в Китай

Китай плаши САЩ с война

 

Досега постовете на президента и заместника му можеше да бъдат заемани два последователни петгодишни мандата. 2 958 делегати одобриха мярката като част от пакет промени в конституцията на Китай. Само двама депутати бяха против, а трима се въздържаха.

Източник: Getty Images

Депутатите одобриха и конституционна поправка за добавяне в основния закон на името и идеите на Си Дзинпин за „развитието на социализма с китайска специфика в новата ера”.

Според поправката, в преамбюла на конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата „под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера”. 

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Дзедун и в частност хаотичната Културна революция от 1966 – 1976 г.

Преминаването към еднолично управление на Си засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката.

Не всички в Китай са съгласни с идеята. В медиите дори се появи открито писмо на критик на правителството срещу премахването на ограничението на броя мандати, което е рядка проява на недоволство.

Но държавната власт полага усилия да цензурира подобни опити, като дори забрани комикси и шаржове с Мечо Пух, с което хората често изобразяват президента.

Си Дзин Пин е във втория си мандат и трябваше да слезе от поста през 2023 г. Но още през октомври той наруши традицията и на последния Конгрес на Комунистическата партия не посочи свой наследник.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@