232

К итай нареди всички севернокорейски компании в страната да бъдат закрити до 10 януари догодина, прилагайки санкциите на ООН, наложени след шестия ядрен тест на Пхенян.

ВИЖТЕ 10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА ВИ УБИЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, В ГАЛЕРИЯТА НИ

Това съобщи Министерството на търговията в Пекин. Мярката важи дори и за фирмите с китайско участие.

В Азия уплашени САЩ да не ударят Северна Корея

Младият диктатор с амбиции за господство

Северна и Южна Корея – един народ, космически разлики

Съобщението идва дни, след като Китай потвърди, че ще приложи друга основна част от санкциите - спиране на износа на нефт и петролни продукти за Северна Корея от 1 октомври.

САЩ неведнъж призоваваха китайското правителство да използва икономическото си влияние, за да спре ядрените амбиции на Пхенян.

На този фон държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети Пекин този уикенд за разговори на високо равнище.

Севернокорейската ядрена програма никога не е била подкрепяна от Китай. Когато, през 60-те години на XX век, Пхенян иска от Пекин помощ в изграждането на ядрен реактор, такава е отказана. В отношенията между двете страни тогава се намесва Москва. С руска подкрепа Северна Корея изгражда първия си ядрен реактор през 1965 г.

За Пекин ядреното оръжие на Ким е едновременно заплаха и неудобство, защото дава независимост на политиката на КНДР спрямо китайските интереси.

В същото време Северна Корея е зависима в огромна степен от търговията през китайската граница, тъй като другата дълга сухоземна граница на страната, тази с Юга, е напълно затворена от фронтова линия, на която формално не се води война през последните 60 години. Сега, като единствена надежда за севернокорейската икономика остава помощта от Русия.

Според западни експерти ситуацията в Северна Корея в момента не е толкова тежка, колкото в края на XX век, когато недостигът на храна доведе до масов глад и смъртта на неизвестен брой хора.

Въпреки това мерките на Китай са тежък удар за режима на Ким Чен-ун и способността на КНДР да развива скъпите си програми за ядрени и ракетни технологии.

В момента севернокорейският лидер е поставен в патова ситуация. От една страна негова военна интервенция, срещу който и да е от съседите му, би довела до падането му от власт. От друга обаче, отказът от ядрената програма би го поставил в пълна зависимост от решенията на Пекин. А Ким не разполага с козове освен балистичните си ракети в тази игра.

Предстои да видим докъде е готов да стигне севернокорейският лидер в опитите да запази едноличната си власт над страната.

„Северна Корея никога няма да поддържа приятелски взаимоотношения с Китай, ако така рискува ядрената си програма, която е по-ценна от нейното собствено съществуване. Пекин трябва по-добре да обмисли смъртоносните последствия, които може да предизвика с безразсъдното си поведение, рушащо основата на отношенията му с КНДР”, гласи позиция на Пхенян отпреди няколко месеца за китайските намерения за налагане на санкции срещу Северна Корея.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@