8

И зведоха четири от 12-те деца от пещерата в Тайланд, съобщи представител на местните власти. Медицинските екипи от полевата болница ги преглеждат на място.

При излизането им от пещерата, децата първоначално са били настанени в базовия лагер на водолазите, а след това траспортирани с хеликоптери към близката болница.

Две линейки със сирени са напуснали района, в който се провежда спасителната операция. На тяхно място край пещерата са пристигнали други две линейки. 

Спасителната операция продължава вече над 10 часа. А на спасителите ще са необходими поне още 10, за да изведат всички момчета невредими. За успеха допринася спадането на водата в пещерата, превърнала се в капан за децата и треньора им.

Малко след 15 часа българско време, първата група деца беше изведена от пещерата.

Кризисният център, който ръководи операцията по изваждане на дванадесетте деца и техният треньор по футбол, блокирани в пещера в Тайланд, заяви, че те ще бъдат изваждани "един по един" и тази деликатна операция, която започна днес, ще отнеме от два до три дни. 

Всички 13 души са блокирани от 23 юни досега. 

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

Източник: БГНЕС

За да извадят 13-те души от пещерата са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат извеждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази.

Източник: БГНЕС

Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно. 

Източник: БГНЕС

В петък загина един от водолазите, които помагат на децата, заседнали в пещерата. Бившият военноморски водолаз Саман Гунан на 38 години занесъл бутилки с кислород до мястото, на което са децата.

На връщане обаче собственият му кислород не достигнал.

Мъжът е бил изваден от партньора, с който се е гмурнал, но реанимационните действия не са дали резултат.

Гунан е напуснал флота, но се е върнал, за да помага в спасителната операция на децата. Властите съобщиха, че разходите по погребението му ще бъдат поети от краля на Тайланд.

Източник: БГНЕС

Учениците, изчезнали в пещера в Тайланд, са намерени живи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@